Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамболово отбелязва 38 години община

Аднан Йълдъз, кмет на общ. Стамболово
Снимка: общ. Стамболово

На днешния ден – 30 септември Стамболово отбелязва Ден на общината. Годишнина от обнародването на Указ №2932 от 27 септември 1983 г. на Държавния съвет, с който се създава община Стамболово състояща се от 26 села. Населението на община Стамболово наброява 6341 души.

Предвид пандемичната обстановка празникът няма да бъде отбелязан по традиционния начин, това каза кметът Аднан Йълдъз.

Съществен момент в демографското развитие на общината през последните 15 години е интензивната миграция и емиграция. Усилията са насочени за преодоляване на причините, пораждащи тези тенденции за привличане на инвестиции, запазване на съществуващите и разкриване на нови работни места, благоустрояването на населените места и изграждането съвременна инфраструктура.

Община Стамболово може да се определи като район - еталон на толерантност между етносите, защото в отделни периоди през годините, когато в някои райони на страната съществуваше етническо напрежение, то в този край местното население запази толерантни и коректни взаимоотношения, независимо от етническата и религиозната си принадлежност. Населението на общината е смесено и е съхранило традициите и обичаите както на християнската, така и на мюсюлманската религия.

Община Стамболово е изцяло земеделска община, която е известна с производството на вино. Регионът има ключово географско положение. През тези земи минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. По него вероятно са били пренесени и първите лози в територията на днешна България, което с голяма доза достоверност определя региона като едно от най-старите винопроизводителни средища в Европа.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова книга разказва за лечебни и ритуални практики и защитни накити от Източните Родопи

В четвъртък, 20 юни, от 17.30 ч., в Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде представена книгата "Лечебни и ритуални практики. Символи и апотропеи."  Сборникът разглежда научно, но в същото време и достъпно, някои устояли във времето лечебни практики, традиции и ритуали в Източните Родопи. Автори на статиите са Лидия Кирилова, уредник в отдел..

публикувано на 18.06.24 в 14:57
Георги Георгиев

Георги Георгиев: В новия парламент „Възраждане“ ще даде по много от същото – ще отстояваме досегашните си позиции

module="Media" entry="Audio" title="Георги Георгиев" url="http://82.119.84.123/storage/RadioKardzhali/2024/Other/06/170624 ГС Георги Георгиев.mp3" download="false" class="" tpl="index.html" ] ПП „Възраждане“ направи една активна кампания, за разлика от другите партии и затова увеличи с един депутатите си в новия парламент. Това каза в ефира на Радио..

публикувано на 17.06.24 в 20:14
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Оптимист съм, правителство ще има, планирайте си отпуските

На тези избори ГЕРБ в Кърджали успя да запази мястото си на втора политическа сила след ДПС, но в тази партия, както и при останалите, също имаше чувствителен отлив на  гласове. На какво се дължи това и дали партиите оставиха на ДПС да се шири безпрепятствено в 9-ти избирателен район? Отговорите търсим от областния координатор на ГЕРБ в..

публикувано на 17.06.24 в 16:33
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19