Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук
Снимка: Илияна Типова


Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ. 
 Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от групата на Обнови Европа Илхан Кючук бяха на гости на Радио Кърджали. 
Хасан Азис коментира как се отразява на Кърджали "Месец на Америка":

"През тези 12 години винаги съм имал повод да кажа, че Кърджали е градът с най-много американски символи в България и самото изброяване на тези символи показва добрите ни отношения, които ние сме създали, продължаваме да развиваме и надграждаме с различни инициативи. Бих подчертал, от тези американски символи в Кърджали, например клуб „Приятели на Америка“ е един от първите създадени в България през 90-те години, като желанието на България да тръгне по пътя на демокрацията и символът на демокрацията всъщност беше освен Европа, по-скоро и Америка за нас в началото. На второ място са различните инициативи с нашата побратимена община Елхарт (щат Индиана, САЩ – бел.ред.) – създадохме булевард „Джордж Вашингтон“ в Кърджали, архитектите от гледна точка на благоустройството пък ни изненадаха с една от хубавите, макар и частни инициативи – комплекса „Пентагон“. В областта на образованието имаме обмен на младежи и студенти с едногодишно пребиваване в САЩ и продължаване на образованието си, както и ние сме приемали в Кърджали ученици и студенти от Америка. Участието на много високо ниво на традиционните издания на "Месец на Америка" в Кърджали – посланици, политици, а тази година имахме удоволствието сред нас да бъде нашият представител в ЕП и президент на АЛДЕ в ЕП („Алианс на либералите и демократите за Европа“) Илхан Кючук, който имаше среща с една голяма част от младите хора на Кърджали с една интересна тема „Трансатлантическото сътрудничество между ЕС и САЩ“.

За първи път в "Месец на Америка" участва член на Европейския парламент. Символично ли бе участието на евродепутат в изданието, Илхан Кючук коментира:  

"Надявам се да е било символично и да съм допринесъл за важната дискусия, защото тя има историческо отношение, но и отношение към бъдещето. Днес светът е на кръстопът, трябва да избира по няколко писти. Първо, дали иска да запази демократичността си, отвореността си към европейските и евроатлантическите ценности или да се потърси нов модел на развитието. Аз винаги съм застъпвал, че САЩ и ЕС трябва да се развиват в няколко направления в утвърждаването на демократичните принципи. Заедно с това обаче съществуват и глобални предизвикателства като климатичните промени, тероризмът, доставката на стратегически суровини, които се оказаха проблем по време на ковид пандемията. Всичко това беше обект на нашата дискусия". 

На лекцията, която евродепутатът Илхан Кючук изнесе присъстваха много млади хора. Той обобщи впечателнията си от техните въпроси:

"Дълбочината на техните познания. Вижда се, че българските ученици задават важните въпроси за бъдещето, а именно защо продължава „изтичането на мозъци“, как това може да се спре, как този интелектуален потенциал може да остане в България, а той трябва да остане в България, за да може да създаде висок брутен вътрешен продукт с добавена стойност в българската икономика. Друг много съществен въпрос беше за това накъде трябва да поеме Европа – дали да има по-голяма степен на федерализация или все повече да се търси възможността за един разхлабен съюз, т.е. отговорността да бъде покрита от националните власти. Все важни въпроси на които към настоящия момент имаме частични отговори и както имах възможност да кажа и по време на срещата, когато нямаш правилните отговори и си на позиция да вземаш важни решения, най-добрият начин е да се обърнем към суверена, така прави и Европа в момента с Конференция за Бъдещето на Европа". 

Рестартирай Европа: Инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03

Едис Наим: За да просперира, България се нуждае от дръзновението на младите и мъдростта на старите

Едис Наим е абитуриент от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Завърши немска паралелка и е един от най-награждаваните и успешни зрелостници. Трудно е да бъдат изброени всичките му награди през годините. Сред най-значимите през 2021/2022 г. са III-о място в национален кръг на Международна олимпиада по немски език на Гьоте..

публикувано на 24.06.24 в 23:47

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15

Слави Василев: Президентът е на ход

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев. „ Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се..

публикувано на 20.06.24 в 01:33