Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на гората е под мотото "Аз обичам гората"

Държавно ловно стопанство „Женда“ и Регионалната дирекция по горите - Кърджали отбелязаха седмицата на гората (4-10 април) с пътуваща пътуваща пресконференция. На нея бяха показани участъци, които са пострадали от пожари, някои от тях вече залесени, други в процес на почистване и подготвяне за залесяване. Показана бе и основната дейност на ДЛС Женда, а именно развъждането на дивеч. 

Тази година мотото на Седмицата на гората е "Аз обичам гората". Ето защо ДЛС Женда, заедно с РДГ Кърджали посрещнаха журналистите в гората с цел обществеността да се информира повече за тяхната дейност, а и да напомнят да пазим и обичаме гората.

Първата спирка на пътуващата пресконференция бе участък, който е в процес на почистване и освобождаване от изгорели дървета в землището на село Бойно. Пожарът възникна миналата година през месец август, а засегната площ е 116 дка, като това е най-голямата засегната площ от горски пожари през 2021 г. Директорът на ДЛС Женда Радослав Боев каза какво предстои: 

В момента почистваме изгорялата дървесина. След това възнамеряваме да възобновим гората, да засеем с местни видове. Смятаме да залесим черен бор. Той е най-подходящ за тази територия. 


В непосредствена близост бе и втората спирка на пътуващата пресконференция. Отново участък в землището на село Бойно, но този път сред дънерите на някогашната изгоряла гора вече зеленеят красиви екзотични 4-годишни фиданки атласки кедър. Радослав Боев разказва: 

Това е площ, която е освободена от възникнал пожар през 2017 г., който е в следствие от небрежно боравене с огън от местното население. Възобновили сме мястото вече с атласки кедър – той е екзотичен вид за нашата територия, но практиката показва, че се развива добре и е много по-устойчив и на пожари. Мястото, засято с атласки кедър е около 13 дка. Фиданките, които са засети на тази площ са над 2 000 бр. Три години се е полагало грижи за тях. Всяка година по два пъти са окопавани за по-добра аерация на почвата. 


Самият процес по залесяване е сложен, като лесовъдите полагат грижи за младите дръвчета минимум 3 години след залесяването. А за да може да наречем залесеното място гора са нужни 100 години, каза Радослав Боев: 

Във всеки един период на гората ние лесовъдите полагаме грижи. И затова мотото тази година е „Аз обичам гората“. Нашата обич се изразява в това да се грижим за гората, да я създаваме и да полагаме грижи за нея. 

Третата спирка бе до новосъздадена култура от топола край река Перперек в землището на село Люляково: 

Новосъздадена култура от топола – 8 дка. Миналата година стопанството е създало 150 дка. От тополови култури покрай река Перперешка. Тополата е най-подходящият вид точно за това място и се надяваме след 30 години тук да стане гора. 


Последната спирка бе в Ловно-стопански район "Болярци". Там ни очакваше и областният управител Даниел Делчев, който заедно със Радослав Боев и Георги Шереметев - директора на Регионалната дирекция по горите засадиха млади фиданки сребрист смърч, отгледани от ДЛС Женда. С колегите журналисти също се включихме в залесяването, а след това инж. Радослав Боев ни заведе да видим отглежданите диви животни, които в момента са около 80 муфлона и 40 елена-лопатара: 

Тук се извършва една от основните дейности на стопанството. Това е грижата за дивеча, неговото отглеждане и стопанисване. В тази територия основния вид дивеч е муфлона и елен лопатара. Сега е момента в който муфлона започва да ражда, вече има и малки. През месец май предстои и елена да ражда своите малки. За в бъдеще със съдействието на Южно-централно предприятие предвиждаме внос на животни от чужбина, за да може да подобрим трофейните и екстериорни качества на нашата популация. 


Както във всички сектори, така и в ловно-стопанския пандемията е дала своето отражение, като по време на противоепидемичните мерки заради коронавируса интереса от ловците е намалял: 

Но това помага пък ние да положим по-големи грижи за дивеча и да се подготвим за по-добри сезони. Преди пандемията имаше посещаемост основно от групи от Германия, Испания, Гърция, Кипър и основно българи. 

Таксата за ловуване е в зависимост от ловния трофей, като специално за муфлона може да стигне до 3000 евро. 

Освен муфлони и елени лопатари, ДЛС Женда отглежда и развъжда също и диви прасета, като в момента в базата за стопанисване на дива свиня те са около 80 бр.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45