Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Тайната на козунака на конци - три пъти месене, топла стая и умерена фурна


И от традицията на църквата, да носим върбови клонки у дома си, към това, което идва след Страстната седмица, Великден. Козунакът е един от символите на Възкресение, като тази традиция идва у нас от чужбина, а преди това са се правили обредни хлябове. Във фолклорната ни обредност в един и същи ден се боядисват яйцата, подновява се квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Ако червените яйца са символ на кръвта на Христос, то сладкият хляб е неговата плът. Историята му е от по-ново време. Смята се, че произхожда от Франция, но едва в началото на ХХ в. започва да се приготвя и в България. Както боядисването на яйца, той се замесва на Велики четвъртък или сутринта на Велика събота. Традицията повелява да не го вкусвате до самия Великден в неделя.
И разбира се, всяка домакиня се е замисляла дали сама да не си опече козунак?
Но ако нямате познати от село, които да ви дадат домашни яйца, мляко и брашно, по-добре да не правите козунак у дома. Цената му ще излезе същата, като тази в пекарните.
И все пак, ако сте решили как да разточите козунак, трябва да знаете кои са тънкостите при подготовката на тестото, температурата на стаята и на някои продукти и как да го месите. Точна и разбираема рецепта за козунак на конци ни даде пекарят от Смолян Снежана Орлова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Песяците“ гонят злото от Широка лъка

Широка лъка отново ще се превърне в сцена на един от най-колоритните кукерски празници в България – Песпонеделник. Всяка година, в първата неделя на март, селото оживява с магията на древните традиции. Маскирани мъже, облечени в страховити костюми и украсени с чанове, гонят злите сили и приветстват пролетта. Звуците на хлопките, народната музика и..

публикувано на 27.02.25 в 11:05

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

След тов а Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, Мон Амур!". Очакват ни изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 23.02.25 в 18:15

За виното - поезия в бутилка

Ако ви се пие хубаво вино, извън празника на любовта и виното, защото  алкохолът от грозде е сам по себе си е празник за душата и сетивата, задължително се отбийте в Момчилград . Там се намира единствената винарска изба в област Кърджали , а собственикът й Венцислав Драмалиев се отличава с ентусиазъм, креативен подход при..

публикувано на 23.02.25 в 17:09

Милко Бошнаков и неговата мисия в народната музика

Милко Бошнаков е не само музикален редактор в Радио Благоевград, но и отдаден народен певец, който се стреми да съхранява и популяризира българския фолклор. В последния си музикален проект той представя пет нови песни, сред които „Майчинко, стара майчинко“, „Карамфилчето“, „Сърце ми гори“, „Врано конче“ и „Кито, моме“. Освен това, към тези песни са..

публикувано на 22.02.25 в 16:55
Кукери от с. Мезек

В Мезек възраждат древна традиция на празник посветен на кукерството

На Сирни Заговезни в село Мезек ще се отбележи един от най-очакваните празници – "Кукери - бабушери". Традицията на този празник е възстановена през 2016 г., след дълго прекъсване, и днес продължава да радва местните и гостите на селото. За празника ни разказва Мария Христонева, секретар на читалище „Изгрев 1921“ в Мезек. „Празникът не се е провеждал..

публикувано на 22.02.25 в 15:55

Кукеровден в Ивайловград – традиция, веселие и гостоприемство

В Ивайловград ще отбележи един от най-значимите си празници – Кукеровден. В квартал Лъджа, където се събира местната кукерска група, подготовката е в разгара си. Както всяка година, покрай Сирни Заговезни, тази година на 1 март, ще се чества този уникален обичай, който съчетава традиция, ритуали и добри пожелания за здраве и берекет. Ръководителят на..

публикувано на 22.02.25 в 15:05

Джевдет Мустафа: Ще протестираме, ако обгазяването продължи

Министърът на околната среда и водите Манол Генов отговори на питането за острата задушлима миризма, която предизвика тревога у кърджалийци преди дни. Като административно-формален обаче бе определен този отговор от секретаря на регионалната структура на „Продължаваме промяната“ Джевдет Мустафа. „От този отговор не става ясно най-важното според мене..

публикувано на 21.02.25 в 14:37