Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сладкиш Дунавски вълни с череши за разкош

Снимка: Петя Аргирова


Черешите са все още сред плодовете, които ни разкриват даровете на лятото. Въпреки че цената им все още е относителна висока, домакините правят от тях сладка, сиропи, компоти, сок, желета и сладкиши. Те могат да бъдат чудесно допълнение към сладолед, или пудинг, "разхлаждайки" ни приятно с тяхната сладост. Черешите са чудесни за прочистване на организма. Например гладолечителят д-р Емилова ни предписва да ядем по 20 дни само череши, набрани направо от градината. Когато започне сезонът на ягодите, започваме с тях, после преминаваме на череши и приключваме с кайсии, съветва лечителят.

В Хунсрюк, Германия, където живее Петя Аргирова, нашата приятелка и кулинарка, черешите не са чак толкова много. При това са скъпи, казва тя. "Може би затова и в Германия се използват за сладкишите, череши от компот".

Планината Шварцвалд обаче е известна със своята черешова ракия, с празниците на черешите, там дори и носиите на местните хора носят символа на този плод. Някога са донесени от римляните и се отглеждат. В Баден Вюртенберг, малко в Райнланд Пфалц, около Дунава, около Рейн, дори около Мозел има череши, казва Петя.

Дори и в нейния двор се отглеждат череши, но те са диви, красиви са и служат само за храна за птиците. Не се ядат.

В Германия сортовете приличат повече на нашата вишна, отделно има сладка череша и череша, отгледана на сянка.

Дунавски вълни е един много характерен сладкиш за Германия, в който се слага компот от череши. Варира и под наименованието сладкиш "Снежанка", в него има бял крем и кафяв шоколад, както и бял и кафяв блат. Черешата потъва в сладкиша и прави имитация на вълни. Отгоре с шоколад с вилица също се прави имитация на вълни.

Тайната на името произтича от областта, в която е известен сладкиша - Бавария, пред която преминава река Дунав.

Сладкишът се прави в тавата на фурната, не е кръгъл, не е торта, за него ни е нужен компот от череши, но може да се направи и с пресни, казва кулинарката.

"Сигурно много от Вас също ще бъдат изненадани, че река Дунав има два извора. Това са изворите на реките Бригах и Брег. Те са на отстояние около 30 км. едни от други, но се сливат и от тях започва река Дунав. 
Много бях изненадана от това, че единият извор е много посещаем – комерсиалният", пише в блога си Петя Аргирова.

А ЕТО ГО И СЛАДКИШЪТ ДУНАВСКИ ВЪЛНИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 буркан компот от череши /без костилки/
530 гр масло на стайна температура
250 гр захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
5 яйца
350 гр брашно
1 пак. бакпулвер 
450 мл и 8 с. л. прясно мляко
3 с. л. какао
1 пак. пудинг с аромат на ванили за варене
300 гр натурален шоколад или кувертюр

Тавичка с размер 30 х 39 см. намазвате с олио.
Прецеждате черешите от сока на компота.
Включвате фурната да загрее до 175 градуса.
С помощта на миксера разбивате  250 гр от мекото масло с щипка сол, 200 гр захар и пакетчето ванилия. Разбиването продължава до получаването на пухкав крем. Колкото по-дълго, по-добре.
Добавяте яйцата едно по едно.
Продължавате да разбивам с миксер.
Пресявате брашното с бакпулвера.
Добавяте на няколко пъти брашното, като редувам с 3 с. л. прясно мляко и бъркам непрекъснато с миксера.
Разбиването с миксер е много за кратко или само докато се получи гладко и гъсто тесто.
Разделяте тестото на две равни части.
Към едната половина от тестото добавяте какаото и разбивате
В намазаната с олио тавичка разстилате бялата част от тестото. Не се притеснявайте, ако тестото Ви е доста гъсто. Така трябва да е. Малко по-гъсто е от кексовото тесто.
Сипвате кафявото тесто с лъжица на различни места върху бялото тесто. Кафявото тесто също е доста гъсто.
Много внимателно и без натиск, разстилате кафявото тесто върху бялото. Подравнявате.
Подреждате изцедените череши върху какаовото тесто, но не ги натискате. Те си потъват по време на изпичането.
Изпичате сладкиша за около 30 минути в предварително загрятата до 175 градуса фурна.
Готовността проверявате с клечка за зъби.
В 5 с. л. прясно мляко разтваряте пакетчето пудинг.
Добавяте и 50 гр. захар.
Слагате прясното мляко 450 мл да заври.
Добавяте на тънка струйка разтворения пудинг и бъркате непрекъснато, а котлона изключвате.
Оставяте пудинга за 1 минута на горещия още котлон, но бъркате непрекъснато.
Готовия пудинг изсипвате в купичка, покривате със стреч фолио и оставяте да се изстуди.
Разбивате 250 гр. меко масло с миксера до пухкав крем.
Лъжица по лъжица и с непрекъснато разбиване, добавяте изстиналия пудинг към маслото.
Получава се пухкав маслен крем.
Върху изстиналия сладкиш изсипвате и заглаждате масления крем.
Оставяте на студено за минимум 4 часа, а най-добре за цяла нощ да стегне.
На другия ден разтопявате шоколада на пара, заедно с 30 гр масло. В тенджера слагате студена вода.
В стъклена купа начупвате шоколада и добавяте маслото. Водата в тенджерата не трябва да опира в дъното на купата. Слагате на котлона. Бъркате от време на време с дървена лъжица.
Когато водата заври, шоколадът е разтопен.
Изчаквате за кратко да поизстине шоколадът.
Намазвате с шоколадовата глазура стегнатия сладкиш.
Оставяте за кратко да стегне и тогава правите вълни с гребенче.
Оставяте сладкиша на студено, за да стегне напълно шоколадовата глазура
Нарязвате на еднакви парчета с потопен във вода остър нож.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца лауреати от фестивала „С песните на Кичка Савова“ участваха в Майсторски клас

Деца лауреати от XIV Международен фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който се проведе през пролетта в село Сладун, се включиха в V Майсторски клас в Пловдив. Обучението беше ръководено от народната певица и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – д-р Дарина Славчева Славова, а организатор е Фондация..

публикувано на 15.11.25 в 20:32

Неразделният 10 клас почете учителката си

В топла среща между приятели и празник на хубавата поезия прерасна представянето за дебютната стихосбирка на литераторката Тонка Хаджинакова.  Книгата "Мисли на глас" бе представена, както тя уточни след  4 години , откакто не е идвала в милото й училище - СУ "П.Р.Славейков". Такава беше и атмосферата в залата, празнична и заредена с много..

публикувано на 14.11.25 в 13:36

Потвърдиха огнище на птичи грип край Сусам

Птицевъден обект в хасковското село Сусам е засегнат от инфлуенца тип А (птичи грип) , съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В обекта се отглеждат около 700 пауна , а заразата е открита след проверка по сигнал на собственика. Като предпазна мярка е въведена трикилометрова зона , включваща селата Сусам и..

публикувано на 13.11.25 в 17:46

11 ноември – ден на ново начало и духовен портал според нумерологията

Датата 11.11 е една от най-символичните в календара, а според нумерологията тя носи особена енергия на ново начало, духовно пробуждане и сбъдване на мечти . В разговор за Радио Кърджали Петя Радкова – психолог, кармичен нумеролог и създател на Школата по нумерология и квантова психология „Жизнен код“ , обясни защо днешната дата се смята за..

публикувано на 11.11.25 в 11:55

Народът почита Свети Мина и започва вълчите празници

На 11 ноември Българската православна църква почита паметта на Свети Мина – закрилник на семейството, пътниците и лечителите. С този ден в българската народна традиция започват така наречените вълчи празници – период, свързан с вярванията за вълците и тяхната сила. В интервю за Радио Кърджали етнологът Вилдан Расим от Регионалния..

публикувано на 11.11.25 в 10:32
Един от символите на района са конете от древната порода Камарг

Франция, мон амур! Еп.62

В епизод 62 на рубриката „Франция, мон амур!“ на Радио Кърджали, водещият Нурай Садулов представя природния рай Камарг в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Ще чуете къде  е разположена територията на Камарг. Ще научите на какво се дължи богатото биоразнообразие в този район. Ще разберете какви природни паркове има тук...

публикувано на 10.11.25 в 17:57

Неразделният клас на литераторката Тонка Хаджинакова се събира за нейния поетичен дебют

Ето и част от стихотворението "Малкият принц": МАЛКИЯТ ПРИНЦ   На малка планета сред  тихи звезди  живеел си принц  с големи мечти.  Имал си роза с бодли,  но добра,  която обичал с цяла душа.  .............. Но най-важната среща  била с лисицата.  Шептяла тя с глас като  песен лъчиста:  -„Щом искаш..

публикувано на 10.11.25 в 15:38