Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сладкиш Дунавски вълни с череши за разкош

Снимка: Петя Аргирова


Черешите са все още сред плодовете, които ни разкриват даровете на лятото. Въпреки че цената им все още е относителна висока, домакините правят от тях сладка, сиропи, компоти, сок, желета и сладкиши. Те могат да бъдат чудесно допълнение към сладолед, или пудинг, "разхлаждайки" ни приятно с тяхната сладост. Черешите са чудесни за прочистване на организма. Например гладолечителят д-р Емилова ни предписва да ядем по 20 дни само череши, набрани направо от градината. Когато започне сезонът на ягодите, започваме с тях, после преминаваме на череши и приключваме с кайсии, съветва лечителят.

В Хунсрюк, Германия, където живее Петя Аргирова, нашата приятелка и кулинарка, черешите не са чак толкова много. При това са скъпи, казва тя. "Може би затова и в Германия се използват за сладкишите, череши от компот".

Планината Шварцвалд обаче е известна със своята черешова ракия, с празниците на черешите, там дори и носиите на местните хора носят символа на този плод. Някога са донесени от римляните и се отглеждат. В Баден Вюртенберг, малко в Райнланд Пфалц, около Дунава, около Рейн, дори около Мозел има череши, казва Петя.

Дори и в нейния двор се отглеждат череши, но те са диви, красиви са и служат само за храна за птиците. Не се ядат.

В Германия сортовете приличат повече на нашата вишна, отделно има сладка череша и череша, отгледана на сянка.

Дунавски вълни е един много характерен сладкиш за Германия, в който се слага компот от череши. Варира и под наименованието сладкиш "Снежанка", в него има бял крем и кафяв шоколад, както и бял и кафяв блат. Черешата потъва в сладкиша и прави имитация на вълни. Отгоре с шоколад с вилица също се прави имитация на вълни.

Тайната на името произтича от областта, в която е известен сладкиша - Бавария, пред която преминава река Дунав.

Сладкишът се прави в тавата на фурната, не е кръгъл, не е торта, за него ни е нужен компот от череши, но може да се направи и с пресни, казва кулинарката.

"Сигурно много от Вас също ще бъдат изненадани, че река Дунав има два извора. Това са изворите на реките Бригах и Брег. Те са на отстояние около 30 км. едни от други, но се сливат и от тях започва река Дунав. 
Много бях изненадана от това, че единият извор е много посещаем – комерсиалният", пише в блога си Петя Аргирова.

А ЕТО ГО И СЛАДКИШЪТ ДУНАВСКИ ВЪЛНИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 буркан компот от череши /без костилки/
530 гр масло на стайна температура
250 гр захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
5 яйца
350 гр брашно
1 пак. бакпулвер 
450 мл и 8 с. л. прясно мляко
3 с. л. какао
1 пак. пудинг с аромат на ванили за варене
300 гр натурален шоколад или кувертюр

Тавичка с размер 30 х 39 см. намазвате с олио.
Прецеждате черешите от сока на компота.
Включвате фурната да загрее до 175 градуса.
С помощта на миксера разбивате  250 гр от мекото масло с щипка сол, 200 гр захар и пакетчето ванилия. Разбиването продължава до получаването на пухкав крем. Колкото по-дълго, по-добре.
Добавяте яйцата едно по едно.
Продължавате да разбивам с миксер.
Пресявате брашното с бакпулвера.
Добавяте на няколко пъти брашното, като редувам с 3 с. л. прясно мляко и бъркам непрекъснато с миксера.
Разбиването с миксер е много за кратко или само докато се получи гладко и гъсто тесто.
Разделяте тестото на две равни части.
Към едната половина от тестото добавяте какаото и разбивате
В намазаната с олио тавичка разстилате бялата част от тестото. Не се притеснявайте, ако тестото Ви е доста гъсто. Така трябва да е. Малко по-гъсто е от кексовото тесто.
Сипвате кафявото тесто с лъжица на различни места върху бялото тесто. Кафявото тесто също е доста гъсто.
Много внимателно и без натиск, разстилате кафявото тесто върху бялото. Подравнявате.
Подреждате изцедените череши върху какаовото тесто, но не ги натискате. Те си потъват по време на изпичането.
Изпичате сладкиша за около 30 минути в предварително загрятата до 175 градуса фурна.
Готовността проверявате с клечка за зъби.
В 5 с. л. прясно мляко разтваряте пакетчето пудинг.
Добавяте и 50 гр. захар.
Слагате прясното мляко 450 мл да заври.
Добавяте на тънка струйка разтворения пудинг и бъркате непрекъснато, а котлона изключвате.
Оставяте пудинга за 1 минута на горещия още котлон, но бъркате непрекъснато.
Готовия пудинг изсипвате в купичка, покривате със стреч фолио и оставяте да се изстуди.
Разбивате 250 гр. меко масло с миксера до пухкав крем.
Лъжица по лъжица и с непрекъснато разбиване, добавяте изстиналия пудинг към маслото.
Получава се пухкав маслен крем.
Върху изстиналия сладкиш изсипвате и заглаждате масления крем.
Оставяте на студено за минимум 4 часа, а най-добре за цяла нощ да стегне.
На другия ден разтопявате шоколада на пара, заедно с 30 гр масло. В тенджера слагате студена вода.
В стъклена купа начупвате шоколада и добавяте маслото. Водата в тенджерата не трябва да опира в дъното на купата. Слагате на котлона. Бъркате от време на време с дървена лъжица.
Когато водата заври, шоколадът е разтопен.
Изчаквате за кратко да поизстине шоколадът.
Намазвате с шоколадовата глазура стегнатия сладкиш.
Оставяте за кратко да стегне и тогава правите вълни с гребенче.
Оставяте сладкиша на студено, за да стегне напълно шоколадовата глазура
Нарязвате на еднакви парчета с потопен във вода остър нож.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дядо Николай отново предпочете Кърджали на Богоявление

С празнична света литургия и освещаване на бойните знамена беше честван празника Богоявление в Кърджали. За поредна година Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай избира да отслужи първо в Кърджали ритуалите по освещаването на бойни знамена и освещаването на водите на река Арда с хвърлянето на Светия кръст във водите ѝ и..

публикувано на 07.01.25 в 00:34
Представителите на ангажираните с казуса институции обсъдиха ситуацията на границата

Областният управител на Смолян: Преминаващите през гората в гръцко си носят сами отговорността

Нетърпеливи жители на гранични с Гърция смолянски села се възползвали от официалното приемане на страната ни в Шенгенското пространство от 1 януари и ходели на гости у съседите през браздата пеша по горски и нерегламентирани пътища, съобщиха слушатели. Областният управител на Смолян Захари Сираков потвърди в ефира на Радио Кърджали за..

публикувано на 06.01.25 в 22:48
Кремена Станилова, психотерапевт

Съвети за мотивация и постигане на цели през 2025 година

Началото на годината – идеалният момент за нови цели и мотивация. С настъпването на 2025 година, много хора търсят начини да стартират годината по позитивен и целеустремен начин. Кремена Станилова, психотерапевт от Хасково, споделя своите съвети за това как да се мотивираме, да поставим реалистични цели и да намерим баланс в живота си. Защо началото..

публикувано на 03.01.25 в 10:55

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце на име Даниел. Първото бебе за новата година се роди в 9:45 часа на 2 януари в АГО отделението на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Момченцето, което носи името Даниел Емилианов Бакърджиев, тежи 3,450 кг и е дълго 49 см. Родителите му са от Смолян, а това е второто дете в семейството. Съобщи в ефира на..

публикувано на 03.01.25 в 10:35

Януари: от -20° до +15° с валежи и студ

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса по Целзий, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса. Това прогнозират синоптицитеот Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в страната. През януари се очаква средната месечна температура да..

публикувано на 03.01.25 в 09:35

"Вкусен следобед" на прага на 2025

Следва една рецепта за прочутия залцбургски шницел на Петя Аргирова, която живее в Германия. Какво ядат на Коледа и Бъдни вечер, които тепърват предстоят арменците? Разказва д-р Ахавни Кеворкян. Във втората част на предаването, първо ще ви предложа рецепта за руло с телешко и бамя, по-сочно от гювеч и за френска селска торта. Две..

публикувано на 30.12.24 в 14:03

Как изглежда зимна Виена?

Как посрещат, в Града на музиката и на Мечтите , прочут със Зигмунд Фройд,  операта, в страната на Моцарт, известна  с тортата Гараш, Новата година! Цяла Виена е окъпана от светлини, на коледните базари се продават лакомства, както и дървени библейски фигурки, греяно вино, и разбира се, звучи музика. А с какво е прочута австрийската..

публикувано на 30.12.24 в 13:15