Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладкиш Дунавски вълни с череши за разкош

Снимка: Петя Аргирова


Черешите са все още сред плодовете, които ни разкриват даровете на лятото. Въпреки че цената им все още е относителна висока, домакините правят от тях сладка, сиропи, компоти, сок, желета и сладкиши. Те могат да бъдат чудесно допълнение към сладолед, или пудинг, "разхлаждайки" ни приятно с тяхната сладост. Черешите са чудесни за прочистване на организма. Например гладолечителят д-р Емилова ни предписва да ядем по 20 дни само череши, набрани направо от градината. Когато започне сезонът на ягодите, започваме с тях, после преминаваме на череши и приключваме с кайсии, съветва лечителят.

В Хунсрюк, Германия, където живее Петя Аргирова, нашата приятелка и кулинарка, черешите не са чак толкова много. При това са скъпи, казва тя. "Може би затова и в Германия се използват за сладкишите, череши от компот".

Планината Шварцвалд обаче е известна със своята черешова ракия, с празниците на черешите, там дори и носиите на местните хора носят символа на този плод. Някога са донесени от римляните и се отглеждат. В Баден Вюртенберг, малко в Райнланд Пфалц, около Дунава, около Рейн, дори около Мозел има череши, казва Петя.

Дори и в нейния двор се отглеждат череши, но те са диви, красиви са и служат само за храна за птиците. Не се ядат.

В Германия сортовете приличат повече на нашата вишна, отделно има сладка череша и череша, отгледана на сянка.

Дунавски вълни е един много характерен сладкиш за Германия, в който се слага компот от череши. Варира и под наименованието сладкиш "Снежанка", в него има бял крем и кафяв шоколад, както и бял и кафяв блат. Черешата потъва в сладкиша и прави имитация на вълни. Отгоре с шоколад с вилица също се прави имитация на вълни.

Тайната на името произтича от областта, в която е известен сладкиша - Бавария, пред която преминава река Дунав.

Сладкишът се прави в тавата на фурната, не е кръгъл, не е торта, за него ни е нужен компот от череши, но може да се направи и с пресни, казва кулинарката.

"Сигурно много от Вас също ще бъдат изненадани, че река Дунав има два извора. Това са изворите на реките Бригах и Брег. Те са на отстояние около 30 км. едни от други, но се сливат и от тях започва река Дунав. 
Много бях изненадана от това, че единият извор е много посещаем – комерсиалният", пише в блога си Петя Аргирова.

А ЕТО ГО И СЛАДКИШЪТ ДУНАВСКИ ВЪЛНИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 буркан компот от череши /без костилки/
530 гр масло на стайна температура
250 гр захар
1 пак. ванилия със захар
щипка сол
5 яйца
350 гр брашно
1 пак. бакпулвер 
450 мл и 8 с. л. прясно мляко
3 с. л. какао
1 пак. пудинг с аромат на ванили за варене
300 гр натурален шоколад или кувертюр

Тавичка с размер 30 х 39 см. намазвате с олио.
Прецеждате черешите от сока на компота.
Включвате фурната да загрее до 175 градуса.
С помощта на миксера разбивате  250 гр от мекото масло с щипка сол, 200 гр захар и пакетчето ванилия. Разбиването продължава до получаването на пухкав крем. Колкото по-дълго, по-добре.
Добавяте яйцата едно по едно.
Продължавате да разбивам с миксер.
Пресявате брашното с бакпулвера.
Добавяте на няколко пъти брашното, като редувам с 3 с. л. прясно мляко и бъркам непрекъснато с миксера.
Разбиването с миксер е много за кратко или само докато се получи гладко и гъсто тесто.
Разделяте тестото на две равни части.
Към едната половина от тестото добавяте какаото и разбивате
В намазаната с олио тавичка разстилате бялата част от тестото. Не се притеснявайте, ако тестото Ви е доста гъсто. Така трябва да е. Малко по-гъсто е от кексовото тесто.
Сипвате кафявото тесто с лъжица на различни места върху бялото тесто. Кафявото тесто също е доста гъсто.
Много внимателно и без натиск, разстилате кафявото тесто върху бялото. Подравнявате.
Подреждате изцедените череши върху какаовото тесто, но не ги натискате. Те си потъват по време на изпичането.
Изпичате сладкиша за около 30 минути в предварително загрятата до 175 градуса фурна.
Готовността проверявате с клечка за зъби.
В 5 с. л. прясно мляко разтваряте пакетчето пудинг.
Добавяте и 50 гр. захар.
Слагате прясното мляко 450 мл да заври.
Добавяте на тънка струйка разтворения пудинг и бъркате непрекъснато, а котлона изключвате.
Оставяте пудинга за 1 минута на горещия още котлон, но бъркате непрекъснато.
Готовия пудинг изсипвате в купичка, покривате със стреч фолио и оставяте да се изстуди.
Разбивате 250 гр. меко масло с миксера до пухкав крем.
Лъжица по лъжица и с непрекъснато разбиване, добавяте изстиналия пудинг към маслото.
Получава се пухкав маслен крем.
Върху изстиналия сладкиш изсипвате и заглаждате масления крем.
Оставяте на студено за минимум 4 часа, а най-добре за цяла нощ да стегне.
На другия ден разтопявате шоколада на пара, заедно с 30 гр масло. В тенджера слагате студена вода.
В стъклена купа начупвате шоколада и добавяте маслото. Водата в тенджерата не трябва да опира в дъното на купата. Слагате на котлона. Бъркате от време на време с дървена лъжица.
Когато водата заври, шоколадът е разтопен.
Изчаквате за кратко да поизстине шоколадът.
Намазвате с шоколадовата глазура стегнатия сладкиш.
Оставяте за кратко да стегне и тогава правите вълни с гребенче.
Оставяте сладкиша на студено, за да стегне напълно шоколадовата глазура
Нарязвате на еднакви парчета с потопен във вода остър нож.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03