Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картофени кнедли - най-добре в компанията на кафяв сос


Как се правят картофени кнедли? Картофеното производство е отличителен белег на немския район Райнланд Пфалц. Има различни картофи, но основните видове са три. Като говорим за кнедли, има и мързелив начин да ги приготвим - от картофено тесто, което се купува от магазините. Но това важи за Германия. Иначе, ако искаме да се научим да ги правим, трябва да знаем нещо много важно - сместта трябва да не е като за картофено пюре, а доста по-гъста и суха, и отделно - картофените кнедли са вкусни само заляти обилно с кафяв сос. "Заради кнедли се наложи да купя и хубаво парче свинско месо, което е от предния бут на прасето и е с кожичката. То се приготвя лесно във фурната. Но пък само месо и кнедли, без сос не върви. Така, че и едно бързо сосче за печено месо! ", пише в блога си "Ухае на" Петя Аргирова. А сосът се приготвя като готовият от печенето сос се поставя в тенджерка, в която първи сме сложили олио и една супена лъжица брашно, което се запържва. Така сгъстяваме соса, ако разбира се, не ни харесва да използваме фиксове за сос.

Ако нямаме кафяв сос, може да запържим малко масло с червен пипер, и с тази смес да залеем кнедлите.

В прикрепения звуков файл, от самата Петя Аргирова ще научите как да си направите картофени кнедли стъпка по стъпка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19