Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ваканция на село в Родопите

Инициативата „Ваканция на село“ ще се проведе за трета поредна година в родопското село Смилян, където деца от страната ще се запознаят с живота на населеното място и ще бъдат заети с различни дейности. 


Дейности, които да представят по най-добрия начин района на децата са в основата на детските лагери в село Смилян. Целта е децата да променят ежедневието си от постоянен достъп до телефон, компютри и интернет игри. 

Антония Чиликова, организатор на различни инициативи, събития и програми за развитие на региона, разказа, че дълго време е работила в този регион, реализирайки най-различни програми за развитие на селския туризъм и за популяризирането на Родопите, тъй като това е била нейната голяма любов. 

„Родопите омагьосват със своята красота и с невероятното богатство от традиции, със своите невероятни хора, които просто те канят на гости да ги посетиш и да се потопиш в атмосферата на родопското село“, казва Антония Чиликова. 

Началото на „Ваканция на село“ е поставено преди три години. Програмата включва основно дейности за опознаване живота на селото и мандрата в продължение на седем дни. Сред тях са работа в градината на мандрата. Децата ще се учат да хранят животни. Как да си подквасят мляко и да избият масло. Как безопасно да запалят огън и да приготвят храна на жар. Кулинарно ателие, стари български игри, сред които „Замръзванка“, „Кральо-портальо“, „Капитане, капитане“, „Стражари и апаши“, народна топка, федербал, криеница. 

За тазгодишната ваканция на село са предвидени две смени, като те са в последните седмици на месеците юни и юли, обясни още Антония Чиликова, организатор на различни инициативи, събития и програми за развитие на региона. 

Снимки: Антония Чиликова 


Вижте още

Започва безплатна кастрация за кучета и котки

Безплатна кастрация за кучета и котки на територията на община Кърджали ще се проведе от 29-ти септември до 1-ви октомври. До края на деня е записването. Това съобщи Жанета Богданова, основател на Фондация "Спасение" - Кърджали. Кампанията ще се реализира с подкрепата на Община Кърджали, Фондация „Спасение” –Кърджали и немската организация за защита..

публикувано на 28.09.23 в 16:37

Делото за катастрофата с участието на Лютви Местан започва отначало

За 23 октомври е насрочено разпоредителното заседание   по делото от 2019 г. за тежката катастрофа край момчилградското село Загорско, с участието на Лютви Местан, при която загина бебе на шест месеца, съобщава  Окръжен съд – Кърджали. Делото започва отначало, след като започналият процеса съдия – докладчик Георги Милушев се пенсионира.   Съдия..

публикувано на 26.09.23 в 16:17

Ден на европейските езици в ЕГ "Христо Ботев"

Езикова гимназия „Христо Ботев“ отново превърна в свой празник Европейския ден на езиците. 26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която е обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди..

публикувано на 26.09.23 в 10:33

„Нелсън Мандела“ и „Христо Ботев“ генерират еко идеи

Над 40 ученици от училище „Нелсън Мандела“ в Хамбург, Германия и още толкова техни връстници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали ще правят мозъчни атаки, за да генерират идеи за подобряване на климата. Интересната инициатива започна тази събота и ще продължи почти седмица. Тя се осъществява по проект за мобилност по Програма „Еразъм +“..

публикувано на 23.09.23 в 16:41

Хасково получи награда от списание "Дестинация България"

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев получи наградата на  списание "Дестинация България" за "Прилагане на добри практики  за устойчив растеж на туризма в общината" за 2023г. На церемония в  Министерството на туризма бяха отличени кметове на общини,  фирми, мениджъри, инвеститори и водещи туристически организации за утвърждаването на България..

публикувано на 21.09.23 в 16:58

Изключителен успех за ботевци, участвали в международен исторически конкурс

Двама ученици от Езиковата гимназия – Дефне Мустафа и Езхан Емин от 10. клас, под ръководството на учителя по история и цивилизации - Павлина Чавдарова, успяха да впечатлят журито и да заемат призови места в международния исторически конкурс „Следи от Кирило-Методиевото дело по света “ Дефне Мустафа се превърна в истинска звезда на..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Гърция днес е блокирана от 24-часова стачка срещу промени в трудовото законодателство

Гърция днес е блокирана от поредната 24-часова стачка срещу промени в трудовото законодателство. Синдикатите блокираха пристанища, летища и гари. Днес се организират демонстрации в цялата страна. Гръцките синдикати готвят мащабна стачка и протест срещу промени в трудовото законодателство Всички гръцки портове са блокирани от моряците и на..

публикувано на 21.09.23 в 09:50