Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцовият състав е една от първите трупи на институцията, но днес е нейното сърце, казват Марияна Ликова, Гинка Захариева и Иван Гинев

Четири поколения излизат на сцената на Дома на културата в Кърджали

Марияна Ликова, Иван Гинев и Гинка Захариева (отляво надясно)
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Домът на културата представя на 28 април третият от серията концерти, посветени на 70-годишния юбилей на институцията. В два спектакъла – от 17 и от 20 часа, представителният танцов състав, народният оркестър и специалният гост на събитието народната певица Росица Пейчева, пресъздават най-доброто от репертоара на танцьори и инструменталисти. На сцената ще си дадат среща четири поколения танцьори. А любовта към фолклора върна и събра за тези концерти хора от Америка, Англия, Италия, Турция.

Танцовият състав е сърцето на Дома на културата в Кърджали! В това са убедени сегашните ръководители на трупата Марияна Ликова и Гинка Захариева и Иван Гинев, който е започнал своя професионален път на танцьор именно от Кърджали

"Не само творим с любов, но и създаваме емоции, които дават сила да се поддържа българския дух в Кърджали", допълва Гинка Захариева. Тя и Иван Гинев са деца на един от създателите на танцовия състав - Гинчо Гинев.

Началото е положено от Гинчо Гинев, Милчо Сиванов и Тодор Момчилов. Те започват репетиции с ученици в старата гимназия на пазара. След като се построява Дома на културата, който е бил предназначен за работещите и служителите в минната промишленост, репетициите се местят в новата сграда, която пък става център на културния живот в града. С времето основен ръководител на състава остава Тодор Момчилов, който остава начело на ансамбъла в продължение на 47 години, припомня част от историята Марияна Ликова. След "ерата" Момчилов, идва времето на още един хореограф, оставил 20-годишна следа в историята на танцовия колектив и Дома на културата - Васил Василев. "Той много умело съхрани наследството от Тодор Момчилов, а опитът му в Ансамбъл "Тракия" и контактите с Кирил Дженев са помогнали да продължи да твори и да направи много танци, които ние до днес продължаваме да танцуваме с желание", разказа Марияна Ликова.

"Танцовият състав е като първообраз в Дома на  културата, той е създал всички останали формации, защото от танцьорите, които са били в танцовия състав, от там са и музиканти. От там са и певиците, от там стават инструменталисти, които създават тази прекрасна симбиоза на това, което вие ще видите на концерта, което всъщност след 70 години е една среща на поколенията", казва Иван Гинев.

И той, и сестра му - Гинка Захариева, са закърмени с любовта към народния танц още на 6-7-годишна възраст, когато влизат в Дома на културата. Помнят и първия си танц: "Една ръченица, в която ние със сестра ми участвахме с още две момичета и понеже тогава нямаше момчета, тя играеше едната партия на момчето. И това беше първата ръченичка, която направи Тодор Момчилов за едно честване и всъщност това ни беше с нея първата поява на сцена и магията на тази сцена се оказа нашия живот в последствие", спомня си Иван Гинев.

"Това е живот, изпълнен с много емоции и чувства, тук се създават много близки приятелства, които продължават в годините и затова ние казваме, че танцовият състав е едно голямо семейство", казва Гинка Захариева. Докато брат й се установява в Пловдив, тя се връща в Кърджали, след като завършва хореография и оттогава е в Дома на културата.

Танцовият състав има изключително силни години, в които гастролира по целия свят - Италия, Турция, Мароко, Москва, скандинавските страни, Южна Корея. Незабравим ще остане успехът през 1982 година на фестивала в Плевен, където кърджалийската трупа взима голямата награда Гран при за танц на народите - емблематичния за състава Северо-осетински танц. "Цялото жури, което беше от тогавашния Съветски съюз, стана на крака и после във фоайето дойде и вдигна Тодор Момчилов на ръце. Беше незабравимо", спомня си Иван Гинев. Той припомни и друг факт - Ансамбълът към Дома на културата е бил Лауреат на всички републикански фестивали за български фолклор и за танци на народите.

Въпреки че в началото поставяните танци са базирани на автентичния български фолклор, в годините това се променя и постановките стават сценични и синтезирани. Сега това се променя и отново се набляга на автентичното, истинското и на онзи ентусиазъм, който Тодор Момчилов търсеше в първообраза, смята Иван Гинев.

Един от емблематичните танци на състава е Беломорският. "Тази "Мерджанка" - където и да я играем, хората толкова се докосват до нея, очите им започват да искрят и получаваме много аплодисменти, много награди", казва Марияна Ликова. Но в същото време в репертоара на колектива са танци от всички етнографски области. "Защото, където и да гостува състава, където и да изнася концерти, ние искаме да покажем красотата на цяла България", уточнява Иван Гинев.

Той обаче е категоричен, че културата трябва да е цел и политика на общинската администрация. Защото "нация без култура не е нация. Тъй че, за да може този дух да се съхрани, поддържа, развива от възпитаниците на Дома на културата в Кърджали, Община Кърджали трябва да обърне повече внимание на културата, която се създава тук", казва Иван Гинев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48