Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параклисът “Св. Св. Константин и Елена” над Златоград отбеляза своя храмов празник

3
Снимка: Божидар Чолаков - БНР Радио Кърджали

Параклисът “Св. Св. Константин и Елена” над Златоград отбеляза своя храмов празник с празнична литургия и курбан за здраве. Само преди месец инициативен комитет обявиха кампания за събиране на средства за обновяване на храма. 

Параклисът “Св. Св. Константин и Елена” се намира над Златоград ,до граничната бразда.

Само преди месец започна дарителска кампания за събиране на средства за ремонтирането на параклиса, за подмяна купола на камбанарията, който е на две нива и вътрешно освежаване на параклиса. Нужните средства са 15 000 лева. От инициативния комитет бяха сигурни, че тази сума ще бъде събрана имено до празника на параклиса. Оказа се, че нужните пари не са несъбрани. Със събраните средства до момента е направен частичен ремонт на купола, който ще продължи в следващите дни. Един от големите дарители е златоградчанинът Александър Митушев.

“Не са събрани на цяло необходимите средства за ремонта на параклиса. С тези, които успяхме да съберем до момента се ремонтира горната част на купола на камбанарията. Остана да се ремонтира долната част на купола. До края на другия месец ще се ремонтира и тя.  Кампанията още продължава”, каза Александър Митушев. 


Въпреки ветровитото и студено време за празника на параклиса, който е до граничния пункт Златоград - Термес се събраха около стотина души. Сред тях бяха кмета на Златоград Мирослав Янчев, общински съветници от Златоград, директора на кърджалийската многопрофилна болница проф. д-р Тодор Черкезов, съпругата му и други граждани и гости на Златоград.

Празничната литургия беше отслужена от отец Виктор Христев от църквата “Св. Георги Победоносец”, който обслужва параклиса. След службата се раздаде и курбан за здраве. Сред хората дошли на храмовия празник имаше освен християни и мюсюлмани.

Дарителската кампания за събиране на средства за параклиса “Св. Св. Константин и Елена” продължава.

Дарителска сметка:

Църква „Св. Георги“ Златоград -  BG26STSA93000000473855 в Банка ДСК.

Чуйте още в звуковия файл.



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дигитализираха правописния речник на Българската академия на науките

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа. Официалният..

публикувано на 11.05.24 в 09:55

Дядо Сали: Още много по осем години за Радио Кърджали

Обичам радиото. То е с мен през целия ден. Искам да научавам само добри новини. За осмата година Ви пожелавам да сте здрави и още много по осем рождени дни. С тези пожелания изпрати екипа ни родопският дядо Сали Вели. Преди няколко месеца той стана герой в две от видеата на Радио Кърджали и така придоби изключителна популярност , както у..

публикувано на 08.05.24 в 23:42

Представители на Община Кърджали положиха венци за 6 май

Община Кърджали отбеляза Деня на храбростта и празник на българската армия. Пред Паметника на Освободителите в Градската градина бяха поднесени венци от името на кмета Ерол Мюмюн и от Общински съвет – Кърджали. Заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и Даниел Делчев, Димитър Разкалински  -  началник сектор ССИ  и..

публикувано на 06.05.24 в 14:28
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Параклисите на Момчиловци с рекордни посещения по Великден

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село около Великденските празници.   Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото, заяви пред БТА кметът на Момчиловци Сийка Суркова.  Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за Великден и..

публикувано на 04.05.24 в 14:46
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 02.05.24 в 11:45