Все по-често родопчани избират гръцката кухня, за да разнообразят кулинарните си умения. Привечер, голяма част от тях, излизат под астмите на двора, където е сервирано запотено узо, а салатата е с червен лук и маслини. А през уикенда се отправяме към северните плажове на Гърция, където също може да опитаме узо, морски дарове и различни видове салати с риба тон и скариди. Нека да чуем повече за гръцката кухня, както и две гръцки рецепти – лаврак с тученица и лазаня със скариди, от Жени Пандула, гръцка снаха от България.
"Няма голяма разлика между българската и гръцката кухня. Те са балкански кухни, но все пак гръцката кухня е средиземноморска, месоядна. Класическата гръцка кухня е известна с предястия, със супи с готвено. В предястията влизат хортата, салатите, кюфтенцата от зеленчуци. Супите, които са известни - магерица, сварено телешко месо, рибената супа. Готвените ястия са от артишок, от зелен боб, бамя, меса, риби, морски дарове. Просто е здравословна кухня.
Историята на гръцката кухня е много стара и бащата на гастрономията през 320 година преди новата ера е написал първата книга за готвене. Тогава по онова време основните храни са били жито, зехтин, вино, риба. Впоследствие през ромейския период се допълват - меса, бобови храни. Начало на съвременната гръцка кухня дава византийската кухня, тогава те се запознават с хайвера, с босилека, лимоните. Впоследствие навлизат и от източната кухня, бахарите и след това естествено, от Италия започват да навлизат тестените изделия - пици, макарони, спагети.
ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ ЛАЗАНЯ СЪС СКАРИДИ
Тя е навлязла от италианската кухня, но вече е утвърдена в гръцкото меню. За тази рецепта са ви нужни:
- 1 пакет лазаня
- 20-30 изчистени със средна големина скариди
- 4-5 лъжици зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2 глави лук средно големи
- 2 супени лъжици естрагон или тарос-може сух, може и пресен
- 1 ракиена чашка узо
- консерва домат или настърган домат около 250 300 грама
Най-напред се сварява лазанята. След това поставяме в тенджера скариди за 2 до 3 минути, за да не станат жилави в малко зехтин. Малко преди да свалим огъня, пускаме в съда едната глава чесън и лука, разрязан на четири. Отмахваме тенджерката и слагаме в тиган да подготвим соса. Задушаваме останалия лук и чесъна и погасяваме с узото, което се подготвили.
След това слагаме доматения сос и в него слагаме една лъжичка захар. Оставяме да заври. Една две минути, преди да махнем от огъня, изсипваме скаридите, за да може да се смесят миризмите. След това смесваме с лазанята и сервираме. Гарнираме с пресен лук. Уточнение - лазанята е на ленти, а не на кори, затова не се пече, а се вари.
Чуйте от Евгения Пандула рецептата за лаврак на фурна с тученица.
Данните на РЗОК Кърджали за броя деца, получили безплатни антибиотици и противовирусни препарати, показват, че мярката достига до част от семействата, но реалният ефект върху здравето е ограничен, заяви пред Радио Кърджали д-р Невин Садъкова, общопрактикуващ лекар в Момчилград. „А и още в други региони е малко, защото цялата област има доста деца..
Портретът на Мариана от Дечко Узунов, създаден през 1956 година, гостува в постоянната експозиция на Художествена галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали. Творбата, която дълго време е била почти неизвестна на публиката и изследователите, започва да разкрива историята си благодарение на надпис, открит на гърба ѝ по време на подготовката за..
Деца лауреати от XIV Международен фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който се проведе през пролетта в село Сладун, се включиха в V Майсторски клас в Пловдив. Обучението беше ръководено от народната певица и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – д-р Дарина Славчева Славова, а организатор е Фондация..
Народният певец Стоян Варналиев продължава да обогатява българската коледарска традиция. Той издаде сборник с 21 коледни песни, озаглавен „Коледа от Бяло море до Дунав“, придружен от компактдиск със същото заглавие. Тази година изпълнителят е записал още коледарски песни. Сборникът се появява „много спонтанно“, споделя Варналиев. Той започва първо да..
Може ли стевията да се превърне в новата култура на Източните Родопи и да замени тютюна като поминък? В търсене на отговора на този въпрос се обединяват училище, научни институти, държавна и местна власт. В Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали беше обявено официалното подписване на тристранен договор за сътрудничество със Земеделския..
В края на октомври фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян обяви конкурс за певица (първи сопран) и за танцьори и танцьорки. Директорът и хореограф на ансамбъла, Сийка Василева, съобщи, че са се явили кандидати, но само част от тях отговарят на изискванията. „Имаше желаещи, но като се има предвид, че се работи за минимална заплата желаещите са малко...
Обновеният физкултурен салон в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Неделино беше официално открит в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Поводът за визитата му беше както новото спортно съоръжение, така и разширението на STEM центъра към училището. По думите на кмета на Неделино Боян Кехайов, обновяването на спортния..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478