Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - четири щипки любов, две любопитство и черпак търпение


Предаването "Вкусен следобед" получи висок слушателски вот в изследване на компания ЕСТАТ, в класация заедно с другите предавания на радио Кърджали. 

По този повод Нахит Догу разговаря с водещата и автор Радка Петкова.

- Радке, има ли формула как се правят интересни предавания, ти си втора по резултат от слушателския вот на изследователска компания ЕСТАТ?

- Здравей, Нахит. Всъщност "Вкусен следобед" е най-често слушаното предаване,  а иначе предаването, което привлича най-голям слушателски интерес е "Полет над Родопите" с водещ Божидар Чолаков, след което следва "Вкусен следобед". За формула не знам дали има, защото никога не съм обичала точните науки, майка ми ме преследваше с учебника по математика, хвърлях го, но може би има рецепта. С други думи може да сложим четири щипки любов, две-три любопитство, четири щипки интересни събеседници и много черпаци постоянство.

Предаването проходи с едва доловим интерес към сърдечните дела на хората, които в Кърджали не са хайлайф, но така да кажа са популярни. Мисля, че рубриката на ...." На гости на", беше много успешна, макар и с малко издания, тъй като  и коронавирусът доста наруши връзките между хората. Забелязвам, че социални каузи също се радват на интерес, както и психологическите теми, които позасилих с нахлуването на коронавируса. Сега малко отстъпват, но някак не ми се иска да си говорим за страха от войната, тъй като това не е особено мобилизиращо, затова обмислям какви точно да следващите психологически теми.

Много споделян бе разговорът с Роса Соколова за три етноса на една маса на Коледа. Както и темата за шкембе чорбата, разработена от различни ъгли – на тези, които обичат да шкембят, както се бяха нарекли софиянците, създали блог, на тези, които не могат да понесат дори миризмата и на готвача. Голям трафик получи интервюто за риболова на Бяло море, насочен специално към ловът на октопод.

Та това е може би формулата – любопитно, полезно, сгряващо душата, практично….да има от тези компоненти по малко. Като добавим и хубава музика, това е едно лежерно преживяване в неделя.

-Подготвяш ли нови рубрики, нови идеи за развитието на предаването?

-Предаването си има свой живот. Първо държах всеки път в него да има нещо хумористично, но установих, че нашите хумористи тук са доста тъжни, пък са и доста сериозни хора, пишат за политика, а на мен не ми се иска много да я намесвам…."Вкусен следобед" някак не вирее на една и съща почва точно с тази злободневност, за добро или лошо, аз мисля за добро…

Има много фейлетони на Божидара Ангелова, отделно сравнително често се опитвам да публикувам поезия, защото и тя се харесва, според мен…Мисля че тази му художествена страна ще се запази. Ще ми се да правя повече анкети, те са доста атрактивен жанр, слушат се, придават една особена динамика и свежест на предаванията…Но според мен трябва да са на развлекателна тематика, а само да се докосваме до сериозното. В най-скоро време ще направя интервю с журналиста и фотограф Иглика Трифонова. Най-скоро имам предвид след изборите, защото тази неделя, по разбираеми причини няма да имам предаване. Иглика Трифонова е редактор на някои от книгите на полярника Христо Пимпирев, самата тя е била на няколко експедиции…Интересното е, че тя описва антарктическата кухня – как се приготвят руладини от пингвин, как се прави зеле по антарктически…Сигурно там зелето втасва много бързо, защото е студено...Всъщност периода съвсем в началото на нашите изследователски мисии там Пимпирев нарече романтичен….Това ме прави особено любопитна и към кухнята, защото в началото на експедициите са готвени местни животни, които вече са забранени за лов. Друга идея е, когато дойде известен писател, или пък артист, музикант у нас, да го поразпитам за любима рецепта,  и така да подсиля още готварската тема.

Иска ми се и мисля с кого още да задълбочим сътрудничеството си по кулинарните теми, защото сега работя само с трима-четирима кулинари…Напролет се надяваме да продължим и с видеоклиповете с шеф Пецо Нешоски, живот и здраве….С други думи искам предаването да стане по-атрактивно, но и да възродя някои стари форми на общуване със слушателя.

-Трудно ли се прави развлекателно предаване в Кърджали, тук е специфичен район?

- Ако човек разчита на събития, е трудно….Но ако има повече въображение, любов към слушателите, следи нови книги, или пък интересни празници като Световния ден на пастата примерно, има интересни събеседници, с които да не се водят плитки разговори, не чак толкова. При това развлекателното може да върви ръка за ръка, със смисленото, убедена съм. Защото примерно едно интервю с Роса Соколова, или пък с писателя от Пловдив д-р Ахавни Кеворкян, са ми еднакво четени и слушани, с това как се прави немски щолен, например. Разговорът за лова на октоподи на Бяло море е четен почти толкова колкото темата за водата, която понижава адреналната умора в тялото с терапевта Кремена Станилова…..И може би това е част от формулата на успеха…магазинния формат на предаването…

-Накрая, може ли да ми кажеш, ако вечерта прекаля със гюловицата, как мога да изтрезнея?

- Мисля, че едно обаждане по телефона в 11 часа, че си закъснял за работа, може да ти подейства като изтрезвителен отскок...Няма да е много приятно, но със сигурност ще е ефективно. Може да се пие също сок от портокал, лимон, грейпфрут. Както и шкембе чорбата също има изтрезвяващ  ефект. А арменците изтрезнявали само с доматен сок и туршия, те са спестовен народ, сигурно затова. Но сега съм си подготвила и една рецепта:


БЛЪДИ МЕРИ ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ
Продукти:
50 мл водка
100 мл доматен сок
15 мл сок от лимон
3 капки сос табаско
3 капки сос Уорчестър
1 щипка целина
1 щипка черен пипер
1 щипка хрян

Приготвяне:
Водката, доматеният сок, лимоновият сок и подправките се смесват в добре изстуден шейкър. Сместта се излива в чаша. Украсява се с резен лимон.
Коктейлът може да се сервира с кубчета лед в чашата.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25