Заколването на прасето е не просто обичай, то е част от духовната и кулинарна култура на българина.
Това каза в ефира на радио Кърджали читалищния деец и известен кулинар от Хасково Александър Милушев.
"Свинското погребение е свещен ритуал за българина. То е родова традиция. Цели родове се събират на "свинското погребение", разказва Милушев.
"Много е важно прасето да се заколи бързо и безболезнено. За това се иска голям майсторлък. Защото ако се изтърве прасето се стига до трагикомични ситуации.
Колячите се гощават с "осмянка". Това е коремът на прасето, който се вари със зеле. Той се приготвя веднага и се дава на мъжете, които още разфасоват останалите части на прасето. Събират се много гости, идват роднини.
Дори е имало случаи когато се ходи до магазина за още месо, за да продължи угощението.
За това за да не стига до такъв срам и конфуз, много къщи гледат по две прасета. Едно за самия ритуал и още едно - за да имат стопаните месо за зимата.
За Хасковския край е типична пачата. Тя се прави от ушите, краката и опашката на прасето. Представлява заготовка за много вкусна супа. Приготвя се с много чесън и оцет. И е незаменим реанимационен медикамент след тежък банкет. Също както и шкембе чорбата", допълва Милушев.
Печенето на ушите на скара е характерно за други райони на страната. В Хасковско го практикуват най-вече кръчмарите и го сервират като деликатес.
Нищо от прасето не се хвърля - всичко се използва. В миналото са дерели кожата и са правели от нея цървули. В Тракия е по-типично пърленето на козината. Така сланината се приготвя
с кожата. Също така типично за Югоизточна България е сланината да не се слага в саламура, а в каче. Реди се ред сланина, ред едра сол и накрая се затиска с голям и тежък камък.
Още любопитни подробности за свещения ритуал, както и стихотворението на Милушев "Българска идилия" може да чуете в прикачения звуков файл:
Около 200 ученици ще прекрачат прага на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали тази есен. Това съобщи директорът на училището Мустафа Шефкет. „Напълно сме готови. Учениците са около 200 – заедно със самостоятелната форма на обучение, дуалната и дневната,“ каза той. През лятото в гимназията са извършени ремонти...
На 9 септември 1944 г. България поема по нов път, който променя съдбата ѝ за десетилетия напред. За едни това е начало на социална справедливост, за други – начало на диктатура и репресии. По темата разговаряхме с младия историк Любомир Колев в ефира на Радио Кърджали. „Истината е някъде по средата. На 9 септември се случва преврат – свалят се..
На 7 и 8 септември в Приморско ще се проведе 18-ото издание на Националния детски фолклорен фестивал „Орфей пее с морето“. Форумът събира деца от цялата страна, за да представят най-доброто от българската народна песен и танц. Основен организатор е Младежки комплекс „Хелиос“ – Приморско, а съорганизатори са Националното училище за фолклорни изкуства..
В неделя (07.09.2025) в димитровградското село Злато поле ще се проведе националният фолклорен фестивал „Злато поле танцува и пее, Тракия люлее“. За подготовката и очакванията около събитието разказа Тенчо Тенчев – народен певец и секретар на НЧ „Просвета - 1921“, организатор на фестивала. „Тази година е за втора поредна година фестивала. На сцената в..
Фолклорната група „Дунята“ от село Черничево, община Крумовград, се завърна с медали и отличия от два престижни фестивала – Световния шампионат по фолклор „Еврофолк“ в Свети Влас и тракийския събор „Богородична стъпка“ в Старозагорските минерални бани. За впечатленията от участията разказа Пепа Балабанова – част от групата. „Ние се завърнахме с..
В село Крепост, община Димитровград, тази неделя, 7 септември, ще се проведе кулинарен фестивал, посветен на традиционното българско сирене куртмача и други автентични местни продукти. Организатор на събитието е Стоян Стоянов – човекът, стоящ зад инициативата „Празник на вкусовете“, която подкрепя и популяризира кулинарните традиции на..
На 13 септември (събота) в Кирково ще се проведе традиционният Фестивал на плодородието . Събитието се организира от общината и включва културна, кулинарна и музикална програма, както и участие на местни производители. Програмата започва още в началото на седмицата с турнири по футбол и волейбол за Купата на кмета. На 12 септември вечерта е..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478