Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Производители на круши пазят с лед фиданките от слана

Братята Ахмед не са агрономи нито инженери, но измислиха уникалната технология, за да съхраняват крушовите си градини

Една от малкото на брой у нас крушови градини е в област Кърджали. В кирковското село Подкова двамата братя Зеки и Хикмет Ахмед отглеждат около 15 декара от най-вкусните круши. Не са агрономи, нито инженери, но са създали и внедрили съоръжение, чрез което пазят насажденията си от най-сериозния бич по плодните дръвчета в нашите географски ширини – сланата. Чрез изкуствен дъжд замразяват пъпките и цветовете, за да не бъдат попарени.

Зеки и Хикмет Ахмед

Братята Зеки и Хикмет Ахмед отглеждат крушови масиви от 2012 година. Зеки се е специализирал - изрязва и обработва ръчно всяко едно от 4000-те си дръвчета. Не се доверява на чужди хора, защото работата е специфична, а и освен знания, изисква търпение и сърце.

Уникалните съоръжения, които пазят дръвчетата

Учат се от опита си в годините. Не се възползват от програми и държавни субсидии, за да произвеждат, защото помощта, която се предлага не е достатъчна. Инвестицията им е скъпа и с перспектива за развитие десетки години напред. Наблюденията и опита им обаче сочат, че няма желаещи за работа. Управляващите, които и да са те, също не се интересуват и не помагат на хората, които произвеждат. Това е тъжно и боли, казва Зеки Ахмед.

Повече подробности чуйте в прикачените звукови файлови и вижте във видеото.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дядо Николай отново предпочете Кърджали на Богоявление

С празнична света литургия и освещаване на бойните знамена беше честван празника Богоявление в Кърджали. За поредна година Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай избира да отслужи първо в Кърджали ритуалите по освещаването на бойни знамена и освещаването на водите на река Арда с хвърлянето на Светия кръст във водите ѝ и..

публикувано на 07.01.25 в 00:34
Представителите на ангажираните с казуса институции обсъдиха ситуацията на границата

Областният управител на Смолян: Преминаващите през гората в гръцко си носят сами отговорността

Нетърпеливи жители на гранични с Гърция смолянски села се възползвали от официалното приемане на страната ни в Шенгенското пространство от 1 януари и ходели на гости у съседите през браздата пеша по горски и нерегламентирани пътища, съобщиха слушатели. Областният управител на Смолян Захари Сираков потвърди в ефира на Радио Кърджали за..

публикувано на 06.01.25 в 22:48
Кремена Станилова, психотерапевт

Съвети за мотивация и постигане на цели през 2025 година

Началото на годината – идеалният момент за нови цели и мотивация. С настъпването на 2025 година, много хора търсят начини да стартират годината по позитивен и целеустремен начин. Кремена Станилова, психотерапевт от Хасково, споделя своите съвети за това как да се мотивираме, да поставим реалистични цели и да намерим баланс в живота си. Защо началото..

публикувано на 03.01.25 в 10:55

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце на име Даниел. Първото бебе за новата година се роди в 9:45 часа на 2 януари в АГО отделението на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Момченцето, което носи името Даниел Емилианов Бакърджиев, тежи 3,450 кг и е дълго 49 см. Родителите му са от Смолян, а това е второто дете в семейството. Съобщи в ефира на..

публикувано на 03.01.25 в 10:35

Януари: от -20° до +15° с валежи и студ

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса по Целзий, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса. Това прогнозират синоптицитеот Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в страната. През януари се очаква средната месечна температура да..

публикувано на 03.01.25 в 09:35

"Вкусен следобед" на прага на 2025

Следва една рецепта за прочутия залцбургски шницел на Петя Аргирова, която живее в Германия. Какво ядат на Коледа и Бъдни вечер, които тепърват предстоят арменците? Разказва д-р Ахавни Кеворкян. Във втората част на предаването, първо ще ви предложа рецепта за руло с телешко и бамя, по-сочно от гювеч и за френска селска торта. Две..

публикувано на 30.12.24 в 14:03

Как изглежда зимна Виена?

Как посрещат, в Града на музиката и на Мечтите , прочут със Зигмунд Фройд,  операта, в страната на Моцарт, известна  с тортата Гараш, Новата година! Цяла Виена е окъпана от светлини, на коледните базари се продават лакомства, както и дървени библейски фигурки, греяно вино, и разбира се, звучи музика. А с какво е прочута австрийската..

публикувано на 30.12.24 в 13:15