Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите разглеждат промените в закона за БНБ и еврото

Автор:
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще гласуват днес редица законопроекти, както и промени в съставите на постоянните комисии към Народното събрание.

Очаква се тази седмица Парламентът да приеме окончателно промените в Закона за Българската народна банка, които уреждат статута на централната банка след приемане на еврото.

От законодателя не е посочена конкретна дата, макар 1 януари 2025 година да е определена за целева към момента. Тестовете да са съгласувани с Европейската централна банка и уреждат статута на еврото като парична единица. Предвижда се Българската народна банка да се отчита за своята дейност пред народното събрание.

Народните представители отхвърлиха искането членовет на управителния съвет на БНБ да не са участвали в ръководството на политически партии в последните 5 години. Депутатите оставиха решението за пленарната зала, за това дали да има освен протокол, и аудиозапис от разширените заседания на Управителния съвет на Централната банка, правителството и народните представители, когато се разискват важни въпроси за банковата система.

Парламентът започва работа с промени в Закона за енергетиката, внесени от БСП. Законопроектът касае условията и реда, при които се осъществява дейността на оперативния персонал в подземни ВЕЦ-ове както и предложението те да работят на смени с максимална продължителност до 12 часа.

В работата на депутатите са промени в Закона за гражданския процесуален кодекс. В допълнение на правилата, уредени с хагската конвенция се въвеждат нови процедури при връщане на дете, като се уреждат и процедурите за спиране или отказ за изпълнение, когато е налице сериозен риск и с дълготраен характер за детето.

Според правилника на парламента в първия петък на всеки месец ще се проведе и блиц контрол. Предвижда се и парламентарен контрол, който също ще бъде в петък.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европейска нощ на музеите и в Кърджали тази вечер

Регионалният исторически музей в Кърджали се включва в отбелязването на Европейската нощ на музеите 2024 на 18 май. Тази година екипът подготвя изложба "Резултати от археологическите проучвания на късноантична и средновековна крепост в м. Язлъ дереси, с. Храстово, община Крумовград“. Откриването е в 19 часа. Вратите на музея ще са отворени до 23 часа,..

публикувано на 18.05.24 в 12:51

Изложба за 150-годишнината от гибелта на Васил Левски гостува в Смолян

Изложбата „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“ гостува в Държавен архив-Смолян до 31 май. Тя е посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски.  Заглавието на изложбата е цитат от писмо на Апостола на свободата до Христо Иванов-Големия от 4 август 1872 г. Експозицията е подготвена..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Отново базар "Произведено в Крумовград“ през юли

За трета година община Крумовград организира „Среща на Крумовградчани от близо и далеч“ от 18 до 20 юли . За доброто настроение е подготвена богата културна програма, в която участие ще вземат Николина Чакърдъкова и Неврокопски Танцов ансамбъл , Тони Димитрова и други изпълнители, които ще бъдат изненада за крумовградчани и гостите. За..

публикувано на 18.05.24 в 08:42

Социални работници настояват за второ увеличение на заплатите, иначе протести

Структурите на К онфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов з аради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане . Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1..

публикувано на 18.05.24 в 08:27

Променлива облачност в Кърджали днес

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има ниска облачност или мъгла. След обяд ще се развива купеста, над изолирани планински райони и купесто-дъждовна облачност и там ще превали. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Температурите още ще се..

публикувано на 18.05.24 в 08:17

платена публикация
Костадин Костадинов: В Кърджали има депесарско робство, което кара българи да се страхуват от българи

Над 100 човека си поговориха с Костадин Костадинов на срещата с граждани в центъра на Кърджали. Той им отговаряше на въпроси свързани с миграцията и приемането на България в Еврозоната. Също така засегна какви са приоритетите на „Възраждане“ за община Кърджали, както и в национален план. С жителите на областта се срещнаха и  кандидатите за..

обновено на 17.05.24 в 15:36

Матурата по български език и литература в област Кърджали премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в област Кърджали са допуснати 1139.  Изпитът е започнал в посоченото време и без произшествия.Това каза Снежана Калитвенцова, началник на отдел Организационно-методическа дейност и контрол към Регионалното управление на образованието в Кърджали. „Нямаше инциденти. Мина спокойно,..

публикувано на 17.05.24 в 15:35