Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа

Снимка: БТА

Днес в 11 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това съобщиха в съобщение от президентството в 8 часа днес.

Кандидатът ще има седем дни, за да предложи структура  и състав или да я върне.

Спекулацаиите на кой ще бъде връчен третият мандат се обсъждаха вчера в парламента. От ИТН вчера коментираха, че биха върнали евентуален трети мандат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че нейната партия няма да го приеме и поиска избори две в едно. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обаче бе на обратното мнение - той не само каза, че ще вземе мандата, а е готов със структура на правителство.

Първият мандат бе върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде заявление за отказ от съставяне на кабинет и край на преговорите с ПП-ДБ. От коалицията на Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов отказаха съставяне на кабинет с втория мандат и също поискаха избори две в едно, за да се спестят 100 млн.лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кърджали продължава да помага на двойки с репродуктивни проблеми

Само една двойка с репродуктивни проблеми е кандидатствала и ще бъде финансово подпмогната от Община Кърджали в опитите си да се сдобие с дете. Помощта бе отпусната на последното заседание на Общинския съвет. Кметът Ерол Мюмюн каза:

публикувано на 28.04.24 в 16:58

Лудогорец излиза те терена срещу Крумовград

Лудогорец и Крумовград излизат днес един срещу друг в двубой от първия кръг на първа група в плейофната фаза на Професионалната футболна лига. Срещата в Разград започва в 17:45 часа, а главен съдия ще бъде Валентин Железов. Победа за Лудогорец ще им донесе 13-та поредна титла в шампионата. Разградчани са на върха в класирането със 75 точки и с..

публикувано на 28.04.24 в 16:53

Очакват решение на Националния съвет на БСП за водач на листа в региона

Областната структура на БСП в Кърджали чака от Националния съвет на партията да посочи водач на листата за парламентарните избори от Девети кърджалийски многомандатен район. След пленума в събота, когато бяха определени водачите, Кърджали остана една от малкото области без обявен такъв.  Социалистите в Кърджалийско вече са определили и подали имената..

публикувано на 28.04.24 в 16:50

Арестуваха ученици и родители за търговия с наркотици в гръцко училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали в разпространението на наркотици в училищата. Родителите са обвинени в липса на контрол върху децата, които..

публикувано на 28.04.24 в 13:27
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

Два месеца ще важат направленията за мамография от 1 юли

Направленията за мамография и ехография на млечната жлеза ще важат за два месеца, а не както беше досега - за месец. Промяната влиза в сила от 1 юли. Това реши Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса на последното си заседания тази седмица Двете високо-специализирани медицински дейности „Мамография на двете млечни жлези“ и „Ехография..

публикувано на 28.04.24 в 11:28

Над 100 състезатели се включиха в пехливанските борби в Кобиляне

Традиционният събор в кърджалийското село Кобиляне тази година отбеляза 60-годишен юбилей. На празника, който се проведе под мотото „Heка бъдем заедно веднъж в годината“, присъстваха жители от околните села, както и изселници от Турция, Белгия, Англия и Холандия.  Сред гостите бяха народни представители в 49-ото Народно събрание, представители на..

публикувано на 28.04.24 в 10:12

Дрифт шоу събира средства благотворително

Клуб "Колите в Смолян" организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на тежко пострадал млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. Семейството му пробва..

публикувано на 28.04.24 в 09:59