Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Златните баби“ на Пчеларово участват във фестивала „С песните на Кичка Савова"

Певческа група, позната като „златни пчеларовски баби“ при Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ село Пчеларово с ръководител Ваня Михалева участваха за първи път в Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова".  Фестивалът се провежда в свиленградското село Сладун.

В първия ден златни пчеларовски баби“ успешно изпълниха песните „Ой Раде, Раде“, „Ален божур“ и „Слънце грее“ и успяха да впечатлят публиката.

На сцената в местното читалище ще се качат над 140 индивидуални и групови участници, разпределени в две категории - деца до 18 години и възрастни.

В родното село на певицата Кичка Савова – Сладун, Свиленградско, от 2011 г. ежегодно, в нейна чест се провежда Национален фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“. Целта на фолклорния фестивал е да съхрани и популяризира песенното творчество на народната изпълнителка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Монтираха 102 платформи за щъркелови гнезда в областите Кърджали и Хасково

102 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда са монтирали служители на ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ през миналата година на територията на РИОСВ -Хасково. Най-много платформи за щъркелови гнезда са поставени в общините Димитровград и Харманли – по 28, следват община Хасково с 21 монтирани платформи и община Кърджали с една по-малко. Най-малко метални..

публикувано на 03.05.24 в 08:38

Разпети петък е – ден на смирение

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия. Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син. Тишината изпълва сърцата на вярващите, които поглеждат навътре в себе си, за да изпитат съвестта си. Свели глава, те се обръщат към..

публикувано на 03.05.24 в 07:47

Оранжев код за значителни валежи и гръмотевици обявиха за Кърджали

Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Количества: 25-40 mm, в планинските райони и повече. Има условия и за градушки, съобщават от НИМХ. Днес ще е предимно облачно. В цялата страна ще има валежи от дъжд и в следобедните часове ще са временно интензивни. Главно в планинските райони валежите ще са значителни..

публикувано на 03.05.24 в 07:39

1317 души ще попълнят 157 секционни комисии в Кърджали

Местните ръководства на политическите партии и коалиции, представени в 49-тото Народно събрание и Европейския парламент проведоха  консултации за конституирането на секционни избирателни комисии в община Кърджали за произвеждане на избори за Народно събрание и членове на Европейския парламент на 9 юни 2024 г.  Участниците в консултациите - местните..

публикувано на 02.05.24 в 18:45
площад

Завърши ремонтът на площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха официално обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали, който се намира над кръговото движение на пазара.  В района на плащада е изградена чешма, посадени са дървета, създадена е система за събиране и използване на дъждовната вода.  Средствата за няколко подобни зелени острова в общини в България са от Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство..

публикувано на 02.05.24 в 16:16

Деца боядисваха яйца в читалище "Родопски фар"

В библиотеката на НЧ "Родопски фар 1938" в Кърджали по традиция с деца от квартал Гледка и града боядисаха великденски яйца.  Библиотекарката Здравка Димитрова разказа на децата за църковния празник, за  преданието за червеното яйце и традициите свързани с Великденските празници, а секретарката Светла Бейчева показа техники и съвети  за боядисване на..

публикувано на 02.05.24 в 16:01
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин ще води листата на БСП за Европейски парламент

Преразглеждане на Зелената сделка в полза на българската енергетика, пълноправно приемане в Шенген и равни субсидии за родните земеделци. Това ще са задачите на представителите на БСП в Европейския парламент, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, която днес регистрира в ЦИК листата на социалистите за европейските избори: "Преди малко се шегувахме,..

публикувано на 02.05.24 в 15:40