Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немскоезичните ботевци с поредица от успехи в престижни състезания

Поредица от високи резултати в национални състезания по немски език постигнаха възпитаници на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали, съобщиха от училището.

Участието на ботевци в национални олимпиади, състезания и конкурси е традиционно, като присъжданите призови места са резултат от непрестанната съвместна работа между учениците и техните преподаватели по немски език. Април се превърна в месец на отличията за немскоезичните ботевци, защото на национално ниво най-изявените се наредиха в челните редици на класациите във всички престижни състезания и олимпиади.

В проведената в столицата конференция за учители по немски език „ДЕН на КЛЕТ“, на която официално  бяха наградени победителите от Националното състезание на КЛЕТ и техните учители, на първо място в най-трудното и високо ниво на владеене на езика С1 се класира абитуриентът Едис Наим, добре познат в немскоезичните среди от години с успехите си. На церемонията той и учителката му Нигяр Наим бяха отличени лично от Дебора Лавал, културно аташе на посолството на Република Германия.

Едис Наим спечели второ място и в националната олимпиада на Министерството на образованието и науката. Напълно заслужено той получи  и званието „Лауреат“, което е най-високият връх в неговите успехи през годините. Не отстъпи в доброто си представяне и Весела Добрикова, която се нареди сред най-добрите 10 в страната. По стъпките на отличниците върви и осмокласничката Деха Мехмедали с учител Ваня Костова, която  се класира на четвърто място в олимпиадата и само заради 50 стотни  остана извън челната тройка.

Абитуриентът Едис Наим и Лара Нури от 11 клас участваха в полуфинала на състезанието за дебати на немски език „Jugend debattiert international“ в Русе. Там Лара премери сили  с още 16 полуфиналисти в труден дебат на тема „Трябва ли медийната грамотност да бъде задължителен предмет в училище?“, а Едис бе удостоен с честта да участва като член на журито. И двамата защитиха достойно както своите постижения, така и авторитета на Гимназията и на учителката си  Нигяр Наим, която  работи с тях в училищния клуб по „Дебати“. Всички присъстващи на  състезанието бяха впечатлени от показаните от Лара умения да защитава позицията си „ЗА“ и „ПРОТИВ“, използвайки подходящи аргументи, изразени на перфектен немски език. Само малшансът  я остави извън класирането за финалния кръг.


Изключителен успех  постигна десетокласникът Георги Дичков, който бе класиран сред първите трима в страната в международното състезание за четене на книги на немски език „Seitenweise“. Това e конкурс, организиран от Централната служба за училища в чужбина (ZfA), който се фокусира върху творческото занимание с литературни произведения и има за цел да предаде радостта от четенето, да създаде индивидуални преживявания при четене, да събуди любопитството към актуалната немскоезична младежка литература и да мотивира учениците да формират основата за по-късно задълбочено изследване върху определено литературно произведение. Георги се представи със  своеобразен електронен читателски дневник върху книгата „ЗАЩОТО“ на Мартин Музер, като също впечатли журито и с факта, че бе успял да се свърже с автора и да направи интервю с него.  Заедно със своята учителка Хайрие Кьорова  той отправи покана към автора, който с удоволствие се включи в  онлайн среща с ученици от 9 и 10 клас от Езиковата. Всички положени от Георги усилия му донесоха и заслужена награда – стипендия на Немската служба за педагогически обмен за триседмично пребиваване в Германия през месец август.

В Eзикова гимназия „Христо Ботев“ се проведе състезанието по изразително четене на немски език – „Bulgarien liest vor“ с ръководител Несрин Салиф. То се организира от 2015 г. и е част от националния проект „България чете“. В него участват училища, които предлагат разширена подготовка на немски език и подготвят ученици за немска езикова диплома. След класния финал за училищен кръг бяха класирани трима финалисти от  трите осми класа. Жури, съставено от учители по немски език, присъди първото място на Бусе Салим от VIII „Г“ клас. Тя ще представи Гимназията на следващия регионален кръг, който ще се проведе в Стара Загора. Там ще чете откъси от романа на А. Шнайдер „Der Junge und der Kapitän“ (Момчето и капитанът).

Обяснението за устойчивите успехи в годините на ботевци в немския език, които се превърнаха в традиция, е отличната съвместна работа на ученици и учители с една обща цел – покоряването на „немскоезичните“ върхове, посочват от Езиковата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Чепеларе протестираха срещу полицейски произвол

В Чепеларе се проведе протест заради полицейски произвол на служител срещу собственик на конна база в Хвойна. Протестиращите се събраха пред общината с плакати за справедливо разследване и преминаха в шествие до сградата на Районното управление в Чепеларе. Безсилието, в което съм поставен от институциите, ме накара да организирам този протест, каза..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Мултикултурен фестивал започва на 16 май в Кърджали

Фестивал, който представя различните култури на народите, започва на 16 май в Кърджали. Общински център за култура и младежки дейности в партньорство с още няколко институции организират за първа година фестивал ‘’Сцени на Арда’’. "Започваме в четвъртък с "Мистерията на едно съкровище" с автор Катя Андреева от 17 часа.  В 18,30 същата вечер ще..

публикувано на 15.05.24 в 17:46

платена публикация
Костадин Костадинов ще се среща с граждани в Кърджали

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов ще разговаря с граждани в четвъртък, 16 май, от 11 часа пред паметника на Васил Левски в Кърджали . Освен с него, с жители на областта ще се срещнат кандидатите за народни представители Георги Георгиев, Анета Георгиева и Ясен Колев. От 10 часа „Възраждане“ кани журналисти на..

публикувано на 15.05.24 в 17:15

Летен градски лагер подготвят в Кърджали

Летен градски лагер подготвя Общински детски комплекс в Кърджали.  Той ще състои от 5 юни до 9 юли, а следващата седмица от детския комплекс ще съобщят начините за записване.  "Лагерът ще се провежда в работните дни през седмицата, от понеделник до петък. Родителите ще оставят децата в 8 часа сутринта и ще ги вземат в 12,30.  Сутрин ще се провежда..

публикувано на 15.05.24 в 15:38
Ст.Л.Костов

Читалището в Пчеларово обяви кастинг за актьори

Читалището в село Пчеларово обяви кастинг за актьори. "Търсим непрофионални актьори, които живеят в Пчеларово, защото смятаме да репетираме поне два-три пъти в седмицата", каза режисьорът  Красимира Стоянова от читалище "Иван Буюклиев" с Пчеларово. Самата тя е живяла дълги години в Канада, но се е завърнала в България и се е установила в Пчеларово...

публикувано на 15.05.24 в 14:23
Избитите прозорци след взрива в блок на ул.

МВР потвърди: Взривът в Хасково е станал при опит за синтез на наркотици

МВР потвърди официлно, че взривът станал вчера рано сутринта в Хасково е станал при химична реакция, крайната цел на която е била добив на наркотични вещества.  Ето и официлното съобщение на ОД на МВР Хасково: "Мъж е пострадал след взрив в апартамента му в Хасково. Досъдебното производство се наблюдава от Окръжна прокуратура-Хасково за повреждане на..

публикувано на 15.05.24 в 12:02

Кържали приема инициатива в подкрепа на жените и тяхната увереност

Кърджали ще е домакин на първото събитие от националното турне на програмата „Мога сама" на фондация "Emprove" (Импруув). Форумът е в подкрепа на жени, претърпели или пострадали от насилие.  Целта е да се подпомогне тяхното личностно развитие и тяхната лична увереност.  Гостуването днес ще бъде разделено в две части.  Едната ще бъде..

публикувано на 15.05.24 в 11:45