Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При вот днес: ГЕРБ с над 10% разлика. Три партии в битката за второто място

Снимка: "Тренд"

Ако изборите за НС се провеждат днес – ГЕРБ ще има комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и "Възраждане" (14.8%).

Това сочат данните от социологическо изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа", което е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Според социолозите именно оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. 

Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори – около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

От данните е видно, че БСП задържа петата си позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от "Има такъв народ" с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията "Не подкрепям никого" събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

От "Тренд" уточняват, че няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

"Няма нещо ново голямо, което да провокира хората да отидат да гласуват", настоя bTV социологът от "Тренд" Евелина Славкова.

"Парламентарните избори влияят на европейските избори в контекста на повишаване на избирателната активност. Имахме подозрения, че ако изборите не бяха 2 в 1 вероятността да бъдем под 2 милиона души по отношение на Европейските избори, е съвсем реална", обясни тя.

По думите ѝ около 20% от избирателите решават дали да гласуват и за кого в последната една седмица, а политическите партии, вече изтощени от тези шести избори - и от финансова гледна точка, съсредоточават кампанията си през последните две седмици.

............................

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Синя зона в Кърджали за Курбан Байрам

Отменя се таксуването за ползване на паркинг в зоните за платено паркиране в Кърджали в дните на празника Курбан Байрам, съобщават от общината. От 08.30 часа на 17.06.2024 г. до 17.30 часа на 19.06.2024 г.  паркиращите в Синя зона няма да следят за времето и да пускат съобщения или да плащат на паркомат.

публикувано на 15.06.24 в 16:07

Балетна школа "Алегро" чества десетгодишен юбилей с "Лешникотрошачката"

Десетгодишен юбилей чества балетната школа "Алегро" към Младежки център Хасково. „Лешникотрошачката“ на балетна школа „Алегро“ препълни залата на театър „Иван Димов“ в Хасково, съобщиха от общинския пресцентър. Малките артисти от школата на Мая Габровска представиха класическия шедьовър на Чайковски по повод 10 години от създаването на балетната школа..

публикувано на 15.06.24 в 15:19

Йорданка Христова идва за "Нощта на Орфей"

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще бъде специален гост на 16-ото издание на музикалния фестивал "Нощта на Орфей", съобщиха от Община Момчилград. Фестивалът ще се проведе на 22 юни от 20.30 часа в подножието на древното светилище на Орфей край момчилградското село Татул. Звездата на българската естрада ще изпълни за публиката..

публикувано на 15.06.24 в 14:52

Лакомства за малчуганите в Ардино за Деня Арифе

Децата в Ардино уважиха традицията в Деня Арифе, който предхожда настъпването на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Те обиколиха близки и съседи, за да получат лакомствата, подготвени за тях от възрастните. За празника вярващите раздават мекици на приятели и съседи. На този ден с молитви почитат и паметта на починалите близки.

публикувано на 15.06.24 в 14:41

Общински курбан раздадоха в Черноочене за Байрама

Пакети с прясно месо за Курбан Байрам раздадоха на нуждаещи се семейства от Община Черноочене, съобщи Исмет Исмаил от общинската администрация. Подпомагането вече е традиция и се извършва по предварително подадена информация от кметовете и кметските наместници на населените места. В Деня Арифе беше заколено жертвено животно.  Общинският курбан бе даден..

публикувано на 15.06.24 в 14:32

Килограми бонбони получиха децата от Чернооченско за Байрама

Десетки килограми бонбони получиха стотиците деца, които се включиха Чернооченско в традицията за отбелязванена Деня Арифе, който предшества свещения мюсюлмански празник Курбан Байрам. По стар обичай в първияден преди празника жените правят мекици и ги раздават на съседите си. Децата в Чернооченско събираха бонбони, сладкиши и други..

публикувано на 15.06.24 в 13:17

Ясни са депутатите в новия парламент

Ясни са вече депутатите в 50-я парламент на България. Това стана след като Централната избирателна комисия обяви със своето Решение № 3482-НС от 14 юни 2024 г. избраните 240 депутати в произведените на 9 юни предсрочни избори. В 9-и Многомандатен избирателен район – Кърджали безапелационно печели „Движението за права и свободи“ и..

публикувано на 15.06.24 в 11:35