Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева



Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци, които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата. 
Много хора харесват и домашната лютеница, но пък истинската екшън офанзива по печенето на зеленчука, смилането, варенето и затварянето в буркани е непосилна за повечето хора. А и тук, в града, все повече от нас нямат двор, нито време и сили да участват в това кулинарно начинание.
В миналото е и времето, в което по градинки и квартали димяха казани с доматената разядка, характерна за българската кухня. В същото време цените в магазина често ни шокират и така килограм лютеница може да достигне и 15 лева за килограм, при това на промоция. Дали обаче си струва да правим домашна лютеница, от чисто икономическа гледна точка, тоест дали ще спестим бели пари за черни дни? Ако вземем една популярна рецепта на Росица Генчева например, виждаме, че само зеленчуците за 10 буркана от малките ще ни излязат 25-30 лева в зависимост от качеството и дали чушките са купени печени или сурови. Като прибавим олиото, червеното вино и подправките, цената скача още нагоре.
За калкулацията и начина на приготвяне, разговарях с кулинарката Росица Генчева, която ни предлага мързелива рецепта и не спира да си вари лютеница:
".....няма по-добро нещо от домашната лютеница, и това през годините се доказа". 
Дали е по-икономично, ако си я направим у дома?
"Никаква сметка няма. Не е икономично, нито е по-изгодно, но просто е по-вкусно, въпреки че не подценявам и пазараСтараят се, особено фирмите, тази селска лютеница, едросмляната ми харесва също. Не мога дакажа, че всичко вече трябва да е само домашно, но друго си е когато сам човек си го направи - знаеш какво слагаш, знаеш как го правиш. И това е мнението на всички". 
"Ами аз мога да ви кажа, че е малко по-евтино. Примерно ако за 10 буркана  трябва да се дадат едно 50 лева, защото по-малко аз не виждам, дори и на промоция.... толкова излиза горе-долу и това, което си купим. Много е скъп тази година пазара ,това мога да кажа. Най-евтини домати никакви, за готвене на пазара са 2 лева и част от тях се изхвърлят. Капията или пипер, зелен и червен, но в лютеницата се слага червена капия и тя е скъпа - 2.20 и 3 лева. Има тук там по 2 лева, но не е това, което човек иска да вземе.  Тя трябва да е така дебеличка, месеста, лесно да се бели, те като текнат едни води, то половината е вода.
Май останахме напоследък малко хората, които сме традиционалисти и си обичаме да си го приготвим в къщи. Много народ си пазарува. 

"Тази лютеница става уникална. За една доза аз лично приготвям 3 kg червени домати, 3 kg червени чушки, подчертавам капия, 1 kg патлажан, аз предпочитам от този розовия, да го кажа, защото той не е горчив много, много е добър, светлият патладжан. 1 kg моркови и някои ще се учудят, но слагаме и 3 глави кромид лук, защото той придава нещо невероятно като вкус. Една глава чесън, 3 супени лъжици сол, 5 супени лъжици захар, давам цялата рецепта, както ми е точно. Половин чаена чаша червено вино. Майка ми така я правеше и просто съвсем друга става с червеното виноМного е хубава. Една и половина чаена чаша олио, когато говорим за чаена чаша, това са 250 милилитра, 2 супени лъжици оцет и подправки. Аз си слагам 1 супена лъжица млян черен пипер, задължително слагам кимион, и 2-3 ситно нарязани връзки магданоз, но това вече накрая. 
Начин на приготвяне 
"......обелваме патладжаните, нареждаме го нарязан на едри парчета, поръсваме го със сол да си пусне, все пак горчивината. Няколко пъти се измиват, аз ги подсушавам и тогава ги слагам в тавата. Чушките изчистени също се правят на по-едри парчета, морковите на парчета, обелени, разбира се. Домати може и да не се белят, но добре е, да са белени... Лук, чесън, всичко се залива с изброените продукти, оцет, сол, захар. Поставя се в тавата, който има голяма тава, хубава, дълбока тава, е нужно. Слагате отгоре фолиото и започва да се пече. В продължение на часове, мога да кажа може би минимум 3-4 часа отнема. Но то просто забравяш, че имаш нещо, така че не е толкова трудоемко. Ако имате тава по-малка, на две се разделят продуктите и от време навреме се разбърква. Все пак да не загарят продуктите. В един момент се получава една течност, но това нека да не ви притеснява, тя се изпарява, като махнем фолиото. Между другото, това искам да кажа, отначало се засилва фурната на 250-300 градуса, след това бавно се намалява на около 180 градуса. Когато видим, че стане хубаво гъстичка, дето се вика, се получа една пътечка, и се разбърква. Изключваме фурната, оставяме да изстине. Тогава слагам накрая магданоза и минавам леко с пасатор. Стерилизираме за 15 минути. Ако нямат хората пасатор, може да се използват и обикновена преса ръчна, за картофи. Това е моята лютеница. От тази доза и излизат 10 буркана. Навремето имаше 400 милилитра буркани - точно 10 броя или 15 от 330 милилитра. Всяка домакиня вече има от тези буркани. За предпочитане е да е в по-малки бурканчета, защото е по-удобно. Не можеш в компотен буркан да сложиш лютеница, защото отгоре се получава мухъл след няколко дена. Препоръчвам тази лютеница, защото нищо не се пече, а същевременно става печена, сварена и накрая си се запържва чудесно с олиото, което се слага".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младежки фестивал „Аз обичам Кърджали“ ще се проведе на 19 октомври

На 19 октомври от 11:00 часа в Градската градина ще се проведе младежкият фестивал „Аз обичам Кърджали“, организиран от Туристическия информационен център към Община Кърджали, Младежкия център и Общинския детски комплекс – Кърджали. Програмата включва викторина със 113 въпроса, посветени на историята и културата на Кърджали, зона за игри,..

публикувано на 17.10.25 в 12:10

Исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян отбелязва 90 години музейно дело с редица инициативи и изложби

В навечерието на освобождението на Средните и Източни Родопи Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян се включва със специална програма от изложби и събития. Сред тях посетителите могат да разгледат и Вълчитрънското съкровище, което гостува в планината на Орфей. „Мислим си, че нашият музей е най-красивият в света. Всеки музей има своите..

публикувано на 15.10.25 в 12:15
Георги Първанов

Ново начало или ново объркване?

Все повече родители и учители сигнализират, че младите хора у нас завършват училище без ясна представа какво искат да учат, в каква сфера да се развиват и каква работа да търсят. Липсата на практически умения, недоверието в системата и натискът от страна на обществото водят не само до объркване, но понякога и до апатия. В ефира на Радио..

публикувано на 13.10.25 в 11:08

Белият щъркел с близо 10 хиляди гнезда у нас

Обнадеждаващи резултати показва последното преброяване на белите щъркели в България. По думите на Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник природозащитни дейности в Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), щъркелите остават един от най-обичаните и емблематични видове у нас. „Резултатите наистина са радващи – общо са установени..

публикувано на 13.10.25 в 09:45

Сезоните на душата са пет, защото петият е любовта!

Любители на красотата на словесността и римите отпразнуваха новата поетична книга „Пети сезон“ на известната кърджалийска поетеса Вилдан Сефер. Това стана на топла творческа среща на 7 октомври в късния следобед в залата на Военен клуб - Кърджали.  Събитието бе открито с музикални поздрави по стихове на поетесата на  Айдън Мехмед - Ади..

публикувано на 12.10.25 в 17:45

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването актрисата Яна Маринова разказва за пиесата "Формата на нещата" , която предстои да видим в рамките на дните, посветени на празника на Кърджали, 21 октомври. Следва и една рецепта на трахана, след което ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 12.10.25 в 17:35

Оркестърът за народна музика на БНР открива 73-тия си творчески сезон с премиери и изненади

На 16 октомври Оркестърът за народна музика към Българското национално радио ще открие своя 73-ти творчески сезон с концерт под диригентството на маестро Димитър Христов . Поводът е не само начало на новата музикална година, но и празник за всички почитатели на българската народна музика. „ По традиция всяко откриване на сезона е празник..

публикувано на 11.10.25 в 15:55