Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Ахавни Кеворкян: Готвенето може да бъде ваканция за мозъка


"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време.
Зима е!
Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила.
Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата.
Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е спешно.
Отивам в кухнята.
Замесвам тесто. Разточвам го и режа на квадратчета, колкото кибритена кутия". Така може да започне всеки един почивен ден, когато искаме да си починем от напрежението - от стреса, бързането, нямането на време. Защото нашите баби вероятно не са знаели какво е медитация - но са я практукували, чрез бавното живеене, месене на доброто и лошото, приготвянето на топла вечеря като ритуал по любов и благодарност. За  порядките от едно време, както и за много вкусното арменско ястие мантъ, което присъства и в турската кухня и от което се носи миризма на пилешко от цялата къща, без да се нуждае от никакви други подправки, разговарях с писателката д-р Ахавни Кеворкян: Бабите ни "просто намираха начин да са щастливи с това, което правят, а правиха милион и едно неща и ги правиха с двете си ръце, и ги правиха влагайки много усилия в това. За разлика от нас, разбира се, и един вид медитацията за тях беше онова, което създаваха с ръцете си, за своите деца, за близките си и за семействата. И ако сравним дейностите, резултатът, емоцията, според мен това беше днешната наша медитация. Излизаш от бързината на ежедневието, от задъханото, от онова, което трябва да се състезаваш с времето и правиш нещо, което се прави бавно, спокойно, трябва да стане красиво, трябва да стане вкусно и в крайна сметка да зарадваш няколко човека на масата, най-близките".

Д-р Кеворкян често готви автентични стари неща, които се приготвят векове наред в къщите. Специално за ястието мантъ -  то кореспондира с италианските равиоли. Тестото е съвсем обикновено - от хладка вода, сол, малко мазнинка. Прави се меко тесто, от което се изрязват квадрати. "В тези квадратчета в нашите къщи, защото сме дошли от Текирдаг, моите баби правеха този тип мантъ. На малки квадратчета, пълниха ги с варено пилешко месо, тоест ситно накълцано бялото му месо, защипваха ги като лодчици и ги подреждаха под ъгъл едно до друго, което се получаваше като една дантела. Помните ли тези красиви дантели, плетени на една кука, с което бабите покриваха сандъците си, масите, слагаха върху облегалките на столовете и така. Така изглеждаше мантъ, когато е наредено. След това то се полива с масло и се запича във фурната до златисто. Така изпечената тава се залива с пилешкия бульон и отново се слага във фурната, докато попие целият бульон и по повърхността се получи една много тънка коричка по върховете на лодките. Та това нещо вече е готово за сервиране и се сервира в чинийките, по няколко лодки, заляти с кисело млеко и с чесън. Безумно вкусно". 

ГОТВЕНЕТО КАТО МЕДИТАЦИЯ

Приготвянето на мантъ е като медитация, защото:

"Едно време, дълго време  на подреждане, на рязане, на защипване, в което буквално забравяш за този свят. Забравяш за проблемите ти, изключваш за всичките си графици, в никакъв случай не вдигаш телефона, защото целият си в брашно и масло, и в крайна сметка разбираш, че цялото това време си е струвало, че ти всъщност си дал една красива ваканция на мозъка си. И не е нужно да ходиш дори в залите. А така поне се чувствам аз в този момент".

В лодките не се слагат никакви подправки, защото по "това време цялата къща миришеше на вкусно пилешко и масло. Бульонът беше с един пръст мазнина отгоре".

В арменската кухня има вариации на ястието мантъ. В различните региони, в Бандърма, загъват в тестените торбички омесена кайма с подправки. В Хельов и околностите му пълнят тези тестени парченца с кавардисани пилешки дробчета, с лук, подхправки и  ориз. Завиват ги във форма на бохчички. И отново се заливат с кисело млеко и чесън". Самите бохчички са колкото една хапка. 




По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мюжгян Адем: Насилието не трябва да остава скрито – посланията на изложбата „Да спрем мълчанието

Управителката на Фондация „ПУЛС“ Мюжгян Адем представя основните акценти около фотоизложбата „Да спрем мълчанието“ – силен визуален разказ, посветен на жените, преживели насилие. В изложбата са включени carefully подбрани истории, а проектът поставя акцент върху посланията, които достигат до различни общности, както и върху участието на оцелели жени..

публикувано на 27.11.25 в 14:34

Какво трябва да знаем за варицелата: експертен поглед на д-р Виолета Йорданова

Д-р Виолета Йорданова – молекулярно-генетичен биолог в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, представя подробна информация за варицелата – заболяване, което често се смята за леко и неизбежно, но всъщност съдържа редица особености и потенциални рискове. В изложението си д-р Йорданова обяснява какво представлява вирусът Varicella zoster , по какъв начин..

публикувано на 27.11.25 в 14:17

Орлово се готви за юбилейното 400-о неделно хоро

Читалището в хасковското село Орлово се готви да отбележи 400-ото си неделно хоро – традиция, която се провежда всяка седмица вече повече от седем години. Всяка неделя, независимо от жегата или студа, оркестърът се събира пред читалището, за да свири и пее, събирайки не само съселяните, но и гости от съседни села и градове. „Готови сме с подготовката..

публикувано на 26.11.25 в 16:40
д-р Невин Садъкова

Д-р Садъкова: Безплатните антибиотици за деца достигат до семействата, но ефектът е ограничен

Данните на РЗОК Кърджали за броя деца, получили безплатни антибиотици и противовирусни препарати, показват, че мярката достига до част от семействата, но реалният ефект върху здравето е ограничен, заяви пред Радио Кърджали д-р Невин Садъкова, общопрактикуващ лекар в Момчилград. „А и още в други региони е малко, защото цялата област има доста деца..

публикувано на 25.11.25 в 13:05
„Портрет на Мариана“ на Дечко Узунов от 1956 година

"От другата страна на картината": Портретът на Мариана гостува в Кърджали

Портретът на Мариана от Дечко Узунов, създаден през 1956 година, гостува в постоянната експозиция на Художествена галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали. Творбата, която дълго време е била почти неизвестна на публиката и изследователите, започва да разкрива историята си благодарение на надпис, открит на гърба ѝ по време на подготовката за..

публикувано на 25.11.25 в 11:05

Деца лауреати от фестивала „С песните на Кичка Савова“ участваха в Майсторски клас

Деца лауреати от XIV Международен фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който се проведе през пролетта в село Сладун, се включиха в V Майсторски клас в Пловдив. Обучението беше ръководено от народната певица и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – д-р Дарина Славчева Славова, а организатор е Фондация..

обновено на 22.11.25 в 16:25

Стоян Варналиев обогатява коледния фолклор с нови песни и сборник

Народният певец Стоян Варналиев продължава да обогатява българската коледарска традиция.  Той издаде сборник с 21 коледни песни, озаглавен „Коледа от Бяло море до Дунав“, придружен от компактдиск със същото заглавие. Тази година изпълнителят е записал още коледарски песни. Сборникът се появява „много спонтанно“, споделя Варналиев. Той започва първо да..

публикувано на 22.11.25 в 16:10