Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ирландска яхния с лук, картофи и агнешко месо


Как се прави ирландска яхния? Тя прилича много на нашата яхния с лук и картофи, само че се прави с любимото на всички ирландци агнешко месо. Агнешкото месо в ирландската яхния се подправя само с черен пипер и сол, а в миналото врящата още тенджера се е слагала в кутия, и покривала със сено или вълна, така ястието се е досготвяло и оставало топло за дълго време, докато хората се приберат у дома за вечеря или обяд. Как се прави ирландска яхния, ни разказа Ирен Макбрайд, на която бяхме на гости на скоро в малкото селище Карндона, графство Донегал:
"Взимате лук, една хубава голяма глава лук и го нарязвате на кубчета. И взимате също така един среден по големина морков на човек, който обелвате и нарязвате. И взимате също един среден картоф, обелвате го и го нарязвате на кубчета, след което вземате 1 паунд агнешко месо, което може да намерите на разумна цена за агнешко задушено, което нарязвате на ситно. След това загрявате тенджерата и добавяте малко масло и запържвате лука и моркова. когато всичко това омекне, добавяте агнешкото и също го запържвате. След това слагате малко сол и черен пипер, само тези подправки, ирландците не използват други и е време да прибавите вода и картофите.  Слагате капак на тенджерата и го оставяте да заври и след това на много слаб огън го оставяте да къкри два до три часа. 
По традиция това ястие се слага в гърне, където има жив огън, работещ като печка. Или го слагате с тенджерата в голяма кутия, пълна със сено, след като малко сте поварили ястието. Покривате със сено и затваряте кутията. Топлината там сготвя месото и картофите, докато омекнат. И тогава, когато се прибереш у дома, имаш готово ядене".
Има различни зеленчуци, които могат да бъдат добавяни като вариант на ирландската яхния. Някои хора няма да сложат картофи или ще ги варят в друга тенджера, но ще прибавят ряпа или пащърнак. По-съвременните хора биха могли да добавят малко чесън, казва още Ирен.
Но ястието Irish Stew е с агнешко месо. Разбира се, може да направите яхния с телешко, но просто няма да е толкова хубаво.
И още ирландски специалитети - предястието, т.нар. стафинг. Това е пържен лук, заедно със салвия и мащерка, билки, а след това галета и много масло. Всичко се готви заедно  и се яде за Коледа в Ирландия. Понякога пълните с тази плънка пиле или пуйка, много е вкусно. 
Ирен е пътувала доста и доста неща й напомнят за опитани в България ястия - айряна, например, който опитва в Турция, а също и пататник. Това ястие с настъргани картофи много й напомня на традиционно швейцарско ястие, наречено рьощи, което е настърган картоф, пържен с парчета бекон. Всяко швейцарско домакинство в миналото го е правило всеки ден. Това беше основната храна и това много ми напомни българския пататник, казва Ирен Макбрайт.
В България Ирен научава как се приготвят гювечета със сирене и зеленчуци. Сега се е сдобила с керамичната посуда и със сигурност ще направи топлото ястие. "Със сигурност ще дам всичко от себе си, за да го пробвам, защото смятам, че е вкусно и е много необичайно ястие. И мисля, че гостите, които идват в моята къща, ще се влюбят, че получават свое собствено малко ястие, от което да похапнат", казва Ирен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нужни са законови промени за преодоляване на съседския субективизъм за достъпна среда

Арх. Петя Назърова, бивш главен архитект на община Кърджали, излезе с предложение за промени в законовите разпоредби, за да се пресече възможността за появата и на други казуси като този на сем. Силвия и Георги Барутчиеви от Кърджали. Мъжът е прикован към инвалидна количка след преживяно заболяване. Съпругата му е намерила възможност да..

публикувано на 19.03.25 в 22:20
Георги Дяков

„Възраждане“ подготвя законодателна инициатива за превенция на казуса „Барутчиеви“

Сагата на сем. Силвия и Георги Барутчиеви продължава. Мъжът е прикован към инвалидна количка след преживяно заболяване. Съпругата му е намерила възможност да кандидатства по програма на социалното министерство за помощ за изграждане на платформа, чрез която Георги да може да преодолява стълбищата с количката и да има по-пълноценен живот. За да..

публикувано на 19.03.25 в 22:05

Пролетно пробуждане с поезия, вино и китари

"Това събитие ще се случи във винарската изба в Момчилград , нетрадиционно да посрещнем пролетта в една виногрейна прегръдка. Китарата, поезията и виното в самата винарна, сред бъчвите, с много стихове, с много настроение и, разбира се, с желание за споделеност.  - Не е толкова често срещано да се представя стихосбирка или..

публикувано на 19.03.25 в 12:08

Без драстичен родителски контрол над „интернет живота“ на децата им

Колкото и вятърничаво да поглеждат на родителските предупреждения за опасностите, които дебнат в социалните мрежи, на децата трябва да се говори за това. Такова може да се обобщи мнението на кърджалийски майки, свързано с пребиваването на наследниците им в интернет и профилите им в различните приложения. В масовия случай родителите са..

публикувано на 19.03.25 в 00:20
д-р Сезгин Бекир

Децата все повече са в интернет, родителите „държат ключа“

Въвеждането на социалните медии промени обществото ни, промениначина, по който виждаме себе си и другите около нас. Ако кажем, че животът ни все повече е „погълнат“ от социалните мрежи, едва ли ще преувеличим. Това има както положителни, така и отрицателни страни. Част от позитивите са това, че успяваме да поддържаме връзка с близки дори в..

публикувано на 19.03.25 в 00:14

Децата „влизат“ в социалните медии на все по-невръстна възраст

Около 80 на сто от децата създават първия си профил в социалните медии преди да навършат 12 години. Това сочи проучване на тема „Дигиталният живот на децата и техните родители“, поръчано от един от трите водещи доставчици на мобилна телефония в нашата страна стана. Близо половината от новорегистрираните акаунти са отбелязани като „детски”..

публикувано на 19.03.25 в 00:10

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Втората част н а предаването е посветена на яхнията, и то не каква да е, а в цели три варианта - ирландска, българска и отново българска, но с различни зеленчуци и месо. Разговарях с Ирен Макбрайд от Карндона, Донигал и Пеньо Иванов, който ще сготви виртуално агнешко със спанак. След това Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в..

публикувано на 16.03.25 в 18:30