Зимата тази година не беше достатъчно студена, което доведе до преждевременно събуждане на някои овощни култури. Това явление беше забелязано още през февруари, особено в Северна България, където температурите бяха сравнително по-ниски, но недостатъчни, за да задържат всички дървета в покой.
Преди десетина дни бяха регистрирани значителни спадове на температурите, което доведе до измръзване на някои костилкови овощни дървета, като сливи, кайсии и праскови.
„За съжаление, тази година ще имаме щети по овощните дръвчета. Остава да се види доколко и къде точно са засегнати най-много,“ коментира агрономът Антон Русчуклиев.
С настъпването на пролетта все повече градинари започват да засаждат домати в оранжерии и под тунелчета. Агрономът Антон Русчуклиев съветва: „Сега е моментът да се направи това нещо.“
В следващите дни се очакват краткотрайни застудявания, но според него това ще е „последният студен фронт, който може да направи някаква поразия.“
"Въпреки това, ако растенията са защитени с двоен найлон в оранжерия, няма проблем от измръзване", допълва той.
Ако се чудите дали да използвате собствени семена или готов разсад, агрономът дава следния съвет: „Когато ние си слагаме семената, знаем какво отглеждаме, а при купените не се знае.“ Ако нямате предварително подготвен разсад, вече е късно за ново засяване – този процес трябва да е започнал още през февруари.
„Аз лично засадих моите преди седмица. Планирам да ги разсадя в градината около 15-24 май“, споделя Русчуклиев. Всеки избира най-подходящото време за своята градина, но най-важното е растенията да бъдат добре защитени от променливите пролетни температури.
Чуйте още съвети в интервюто в зауковия файл.
Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..
Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди". Голяма част от..
Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..
В епизод 48 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" водещият Нурай Садулов представя, след дълга обиколка из долината на Лоара, последния департамент в регион Център Вал дьо Лоар, а именно Лоар е Шер. Ще чуете: Откъде идва името на департамента? Коя песен допринася за известността на департамента във Франция? Кои са..
След това ще ви разкажа как премина срещата на ценителите на словото с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер. А Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, Мон Амур!". Очакват ни изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на..
През месец април Бургас ще се превърне в сцена на фолклорно вдъхновение и съхранена традиция с третото издание на Националния фолклорен конкурс „С песните на Златка Ставрева“. Събитието, което носи името на емблематичната странджанска певица, ще се проведе на 25 и 26 април, като официалният старт е предвиден за 09:30 часа в Дома на културата на..
И тази пролет, на 12 април, лазарки от Народно читалище „Родопски фар“ ще обиколят домовете в кърджалийския квартал „Гледка“, за да благославят и пеят за здраве и плодородие. За възобновената традиция разказа Здравка Димитрова – библиотекар в читалището. „И тази година ще спазим обичая лазаруване. След шестгодишно прекъсване, миналата година..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478