Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Траханата е най-старият пробиотик в Източните Родопи


През лятото на 26 юли ще се проведе Вторият празник на траханата в село Пелевун, Ивайловград.
Организират го активисти, които се борят за популяризиране на траханата, както и пелевунци от близо и далеч, подкрепяни от община Ивайлов и местната общност Слоу Фуд Ивайловград. Гостите и местните видове ще се запознаят със цялата трахана и с производителите. Те могат да участват в работилници за приготвяне на местната храна, да си купят различни майстори от цяла България и близка страна и да се насладят на вкусните гозби с трахана, приготвени на място. 
По време на първия празник на траханата в Пелевун участваха над 10 майстори от България и Турция с над 30 вида трахана, триеница и местни храни. Кулинарят и професионален готвач Ивайло Иванов гости с вкусна топеница с пиле, сини сливи, лук и трахана.
Провежда се и детски работилници за работа с вълна, кулинарни демонстрации, фолклорни изпълнения и чудни преживявания.
Това е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. Приготвя се лятото, когато житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре, казват организаторите.
Теменужка Матева е агроеколог, съорганизатор на празника. Тя от малкото е на нивата, а по-късно със съпруга си, възражда някои позабравени сортове овошки - сини сливи, ябълки, череши и бадеми.
Семейство Матеви купуват къща в Ивайловградско и вече посрещат гости, за да им покажат старата традиция.
Квасът на траханата е с дива ферментация и се прави от бобови растителни култури и билки. Билките се берат рано сутрин, за да има бифидус бактерия, която ферментира. 
С готовия квас започва и втората ферментация на извличане, като се прибавя брашно от лимец. Замесва се твърдо тесто, което също ферментира, след което се претрива през сито, слага се да съхне на непряка слънчева светлина. След това готовите тестени "трохи" се съхраняват в платнени торбички на тъмно и се изпращат през зимата. 
Повече за празника, за траханата и защо я възражда, нека да чуем от Теменужка Матева.
"..ще е рано да се говори за конкретни програми, защото всичко се променя във времето...нови хора искат да дойдат, пък други не успяват да потвърдят...
Работим усилено по цялата организация. Надяваме се, да стане един още по-хубав, по-голям празник, да съберем още повече таханджии и да си стане като традиция всяка година.  
А защо празник на траханата?
"Защото смятам, че всяка новост, всъщност е добре забравено старо. Няма нищо по-хубаво и по-ценно, от това да върнем на българската трапеза подобни стари, традиционни храни". 
"Колко вида трахана бяха представени на предишния празник и  коя беше най атрактивната според вас?"
"Ами имаше гости от Турция, имахме гости от България. Най-атрактивната, за мен беше от Ямболско, която беше в течна форма. Наистина не бях виждала такава трахана. Но като цяло, тя е фермент, дали в течна или в прахообразна или в гранулеста форма, въпросът е, че тя си носи и нейните полезни качества на храна".
Точно това щях да питам, какво е уникалното при нея, знаем в момента доста набира популярност точно културата на ферментиралите храни. Може ли да кажем например какви витамини, какви микроелементи притежава, какъв е самия процес? 
"Мога само да кажа, че щамовете, полезните щамове микроорганизми в нашата храна са до 32-ащама. До 32-а, което, казвам го, за справка, че в една от пробиотичните напитки има два, а в нашата има 32-а"
 "...но все пак траханата не е родна, но откъде идва, каква е нейната история? Може би малко да кажем"

"Пътят на траханата тръгва от Персия, но така, доста корени пуща в Беломорска Тракия и допреди 20 години, всъщност, е била закуската във всяка една къща, във всяко едно домакинство. Тя полека лека е забравена, заради това, че се приготвя трудно, заради новостите, които навлизат в кулинарията. Тя полека лека е забравена, както всички стари традиционни храни, отивайки си селото, отиват и те. Разпространена е в България, Странджа, Сакар и Източни Родопи. И дотам. По всяко едно време може да се яде трахана, зависи от фантазията на кулинарката, как ще я приготви, как ще я поднесе. Ето аз моя мъж го накарах да яде трахана, като направих бонбони от трахана"

"Траханата може да бъде основно ястие, и сгъстител към друго ястие.

Въпросът е да се консумира за нейните качества, заради това, че си е най-старият пробиотик, че си има млечнокиселата бактерия в нея". 

По думите на Теменужка Матева мастършеф от ресторант със звезди Мишлен работи с нейната трахана. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оркестърът за народна музика на БНР открива 73-тия си творчески сезон с премиери и изненади

На 16 октомври Оркестърът за народна музика към Българското национално радио ще открие своя 73-ти творчески сезон с концерт под диригентството на маестро Димитър Христов . Поводът е не само начало на новата музикална година, но и празник за всички почитатели на българската народна музика. „ По традиция всяко откриване на сезона е празник..

публикувано на 11.10.25 в 15:55

Организират акция по почистване на Централния гробищен парк в Кърджали

Общинското предприятие „Обредни дейности“ Кърджали организира акция по почистване на Централния гробищен парк. Кампанията ще се проведе в събота, 11 октомври, от 10:00 часа, а поканата е отворена за всички граждани, желаещи да се включат. „Инициативата цели подобряване на хигиената и поддържане на гробните места като израз на уважение и почит..

публикувано на 10.10.25 в 13:28

Държавният архив в Кърджали отбелязва 65 години с изложба „Източните Родопи през фотообектива“

10 октомври е Деня на българските архивисти. Държавен архив - Кърджали ще отбележи профестионалния си празник и 65 години от създаването си с откриването на изложбата „Източните Родопи през фотообектива“. По този повод разговаряме с началника на архива Гергана Димитрова. „Изложбата ще представи 16 табла с фотодокументи, съхранявани във фонда на..

публикувано на 10.10.25 в 11:15
Снимката е илюстративна

Дежурни машини са на разположение за снегопочистване в Смолянско

8 снегопочистващи машини обработват настилките по републиканските пътища в област Смолян з аради продължитерен снеговалеж.  временно е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода „Предела“. Проходът „Рожен“ е отворен и по него се преминава без ограничения. Екипите на пътноподдържащите фирми..

публикувано на 08.10.25 в 16:32

Класика, комедия и балетен вихър в „Змеят и голямата балетна бъркотия“

Със закачливо заглавие и впечатляващ творчески екип,  спектакълът „Змеят и голямата балетна бъркотия“  обещава да пренесе публиката в магичен свят, където класически балети се срещат с хумор, фантазия и сценична енергия. Премиерата ще се състои на  10 октомври  в обновената зала на читалище  „Заря – 1858“ – Хасково  и ще отбележи началото на  25-ия..

публикувано на 08.10.25 в 16:13

Трифена“ оживява в Кърджали – история, родена от сърцето на Родопите

По повод Деня на Кърджали, на 10 октомври от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде представен романът „Трифена“ – книга на Костадина Костова, дълбоко свързана с Родопите, женската съдба и историческата памет. Книгата преплита реални исторически събития с личното израстване на героинята, вдъхновена от историческата фигура..

публикувано на 08.10.25 в 10:46

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

За една тиквена рецепта, както за още две сладки изкушения - с последните смокини и крема сирене, разговарям с народния изпълнител Федан Меров, който е солист в ансамбъл "Родопа" в Смолян. Но това във втората част на предаването . А в първата - бърканица от кешкек, малко хухленски рецепти и преживяванията на Маги Гигова в будистки манастир сред..

публикувано на 05.10.25 в 18:31