Преоткриване на земните вдъхновения и божествената любов с поезията и в съдбата на Микеланджело

СнимкаИзящна книга със заглавие „Копие, захвърлено с любов” напомня за 450 годишнината от смъртта на Микеланджело Буонароти (1475-1564) Могъщият ренесансов талант на художник, скулптор, поет и архитект вълнува и съвременния свят. А многото неизвестни в живота на Микеланджело продължават да провокират любопитството, карайки и съвременните изследователи да търсят скрити послания в шедьоврите му или отговор на въпроса кой е бил най-близо до сърцето му. Булото над някои от тези тайни повдига новата книга „Копие, захвърлено с любов” – едно себеразкриване на твореца чрез неговите стихове, писма, скулптури и фрески. Това е разказ от първо лице за големите любови и вдъхновения на гения – маркиза Витория Колона, младия Томазо де Кавалиери. Книгата е богато илюстрирана с неговите прочути фрески от Сикстинската капела, както и с прекрасните му скулптури, картини и рисунки.
„Копие, захвърлено с любов” се издава и специално за 80 годишнината от рождението на преводача на лириката на Микеланджело – поетът Драгомир Петров, един от големите майстори на стихотворния превод. В книгата се публикуват за пръв път преводи по последните редакции на преводача, включени са стихове на Витория Колона, както и негови писма, които се публикуват за пръв път на български.
Книгата ще бъде представена на 11 февруари 2014 година в Балната зала на Националната художествена галерия. За Микеланджело ще говори Анна Амендоладжине - директор на Италианския културен институт в София. Близките на поета и преводач Драгомир Петров ще споделят спомени за него. Литературният критик и съставител на изданието Пламен Тотев ще запознае публиката с книгата и с поезията на ренесансовия гений. А актрисата Нона Йотова ще прочете сонети от изданието. По време на премиерата ще бъдат нагледно показани, с помощта на мултимедия, и тайните послания, скрити във фреските на Микеланджело, портрет на любимия му Томазо и образа на поетесата-аристократ Витория Колона – голямата любов на художника.




Художникът не е родил идея,
която в мрамор да не е стаена,
ала ръка на разум подчинена
единствена познава път до нея.

От злото бягайки, добро копнея
и в теб, жена божествена, студена,
е то; ала от мъка прекалена
с изкуство да го стигна не умея.

И нито Любовта, ни красотата
( о, твърдост каменна и ти, презрение!)
за злата ми съдба е днес виновна,

ако и гибел носиш ти с благата
в сърцето си, а низшият ми гений
извлича смърт от тази жар любовна.


                           (Първият сонет на Микеланджело, вдъхновен
                            от любовта му към Витория Колона)

Още от категорията

В търсене на доброто

Три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството представя столичната галерия „Синтезис“ до 15 декември 2018 г. Изложбата показва фотопроектите на Добрин Кашавелов, Борислав Трошев и Тихомира Методиева, отличени през 2018 г. в конкурса „Благотворителността през обектива“. В поредица от фотоси под названието „Виж това или..

обновено на 23.07.19 в 15:34

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и „БГ прес фото“. Денис Бучел казва, че обича хората и е склонен да чака дълго момента, в който те..

обновено на 16.07.19 в 15:11
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително..

обновено на 09.07.19 в 14:45
Доходно здание на Застрахователна компания „Балкан“, днес Младежки театър. Архитекти: Станчо Белковски и Иван Данчов,
1940 г.

Архитектурният модернизъм

Ако се разходите из София или някой от по-големите градове в страната с Васил Макаринов и Теодор Караколев сигурно ще останете изненадани от сградите, които ще ви покажат и покрай които навярно сте минавали стотици пъти, но не сте им обръщали внимание. Надали сте се вглеждали в извитите витрини на постройка в посока НДК в София или в скритата..

обновено на 03.07.19 в 14:35

Тренировка по импровизация

Вторият международен фестивал на импровизационния театър вече приключва, но това не пречи на неговите организатори и създатели от трупа „ШиЗи Про“ да импровизират на живо в студиото на „Време и половина“. Със Златин Цветков, Милко Йовчев и Яна Огнянова говорим за това как се тренира импровизация, каква свобода дава тя, до какви истини достига и дори..

обновено на 02.07.19 в 14:41
Любо Киров и Таня Димова в студиото на програма „Христо Ботев“

За музиката „Както преди“ с Любо Киров

Младежки ентусиазъм и желание да споделиш частица от себе си с онези, които мислят, чувстват и избират като теб. Между четири стени заедно с тези истински и неподправени компоненти се случва музиката в новия албум на Любо Киров „Както преди“. Именно за изборите, които правим, и за начините, по които стигаме до истината, си говорихме с Любо в нашето „Време..

обновено на 01.07.19 в 14:39

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

обновено на 14.01.19 в 12:29