Първан Симеонов: В парламента има голяма доза псевдотеми

Арман Бабикян: Хората не разбраха кога започна парламентарният сезон, но разбраха кога свърши

Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът приключва политическия сезон с препитване на министри и излиза във ваканция до 1-ви септември. Колко точно закони, решения и декларации са приети, ще стане ясно утре. 44-то Народно събрание ще бъде запомнено с рекорден брой отнети депутатски имунитети – девет. Работата му мина на фона на различни скандали – около ремонта на НДК, междуетническото напрежение в Асеновград, паметника на Бузлуджа и суджука. С какво се отличава изминалия парламентарен сезон според политолога Първан Симеонов:

По-ниската законодателна активност на парламента според мен се дължи на много простия факт, че този парламент се явява своего рода продължение на предходния, тоест няма някаква рязка промяна. Обикновено резките промени, новите мнозинства, новите във властта, запретват ръкави и нещо започват да правят, нови закони. Тук няма такава стръв. Второто, което прави впечатление, несъмнено е голямата доза псевдотеми - скандали, които или служат за отвличане на вниманието от действително много по-скандални неща, или просто се услаждат в иначе бедния откъм новини летен сезон. Третото, което прави впечатление в този парламентарен сезон, е яркото противопоставяне управляващи - опозиция - нещо, което бяхме позабравили в предишния парламент
.

За пиар експерта Арман Бабикян най-характерното за този парламентарен сезон е, че хората не са разбрали кога е започнал, но са разбрали кога е приключил:

Тъй като имахме изключително нединамичен работен порядък и заседания, които завършваха за 28, за 47 минути. Общо взето не се преработи Народното събрание.

Първан Симеонов коментира и ораторските умения в 44-тото Народно събрание:

Знаете модната теория, че живеем във времена на постистина, когато имиджът, разказът, интерпретацията са по-важни от факта. Неслучайно и ГЕРБ, и БСП вкарват в парламента интерпретатори, разказвачи, журналисти, оратори, а не толкова политици. Разбира се, като няма кой знае каква законодателна дейност, най-любопитно става говоренето. Говоренето в парламента беше изнесено от точно тези медийни остриета - Тома Биков, Александър Симов, Елена Йончева, Антон Тодоров. Тези имена си струва да се запомнят. Внасят известно раздвижване в политическото говорене в България.

Арман Бабикян подчерта: 

Атрактивни изказвания имаше, но ако трябва да отличим някой, който си е свършил работата и то в полза на своите избиратели, честно казано, не мога да се сетя за никого.

Кратък обзор на дейността на парламента до лятната ваканция чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24