Европейският парламент подкрепи България за достъп до визовата система на Шенген

| обновено на 04.10.17 в 19:29
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент гласува България и Румъния да получат достъп до Шенгенската информационна система. Това решение дава възможност на двете страни да проверяват информация в системата, без обаче да могат да въвеждат, изменят или трият данни. 

Окончателното политическо решение дали България и Румъния могат да станат част от зоната за свободно придвижване, известна като Шенгенско пространство, трябва да бъде взето единодушно от Съвета на Европейския съюз.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев обясни в ефира на предаването "Нещо повече" значението на тази стъпка и какво точно ще означава достъпът до информационната система на Шенген:
Днес Европейският парламент одобри с огромно мнозинство от 610 гласа "за" предложението за решение на Съвета за предоставяне на пасивен достъп на Румъния и България до визовата информационна система. Миналата седмица Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред даде своето съгласие с категоричен резултат от 33 гласа за.  Това беше една доста сериозна битка за България,  защото предоставянето на такъв достъп е необходимо условие, за да може България и Румъния да прилагат новосъздадената система за влизане и излизане, която ще изчислява продължителността на престоя на граждани на трети държави на територията на Европейския съюз с цел засичане на тези, които просрочват позволения им престой. По-конкретно - България ще може да вижда лицата, на които е издадена шенгенска виза, ще може да преценява дали даденото лице има нужда от българска виза и ще може да проверява дали наистина, преминаващите границата ни лица, притежават шенгенски визи. Както знаем, шенгенските визи са валидни и за България, в същото време обаче българските гранични служители няма да могат да въвеждат решенията за издадени български визи, защото все още те не са валидни на територията на шенгенските страни. Тоест няма да имат активен достъп и няма да могат да променят информацията в системата. България ще може да използва пасивно визовата информационна система, след като премине успешно оценката на възможностите и готовността на страната ни да прилага системата -  аз мисля, че това ще стане много бързо.
Това е много важна стъпка за България, подчерта още Емил Радев: Защото виждаме движение и то голямо в посока на предоставяне на повече достъп и информация на страната ни във връзка с бъдещото й присъединяване към Шенген. И това беше една голяма битка  - България  да влезе във визовия калкулатор, така както влизат шенгенските държави, а не престоят в нашата държава да бъде разглеждан отделно от престоя в шенгенската зона.

Емил Радев е оптимист за бъдещото ни приемане в Шенген:
Пътят наистина е само напред. Виждаме, че България все повече се интегрира в Шенгенската информационна система, сега и във визовата информационна система. И България е страшно нужна и за съществуването на Шенген, защото, пак казвам  - ако външните граници не са добре защитени - и тук България играе огромна роля, съществуването на Шенген е поставено под въпрос. Така че крайно време е да се преодолеят политическите причини, които спъват в Съвета  приемането на България като пълноправен член на Шенгенското пространство.
Повече по темата ще научите от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24