М. Тейсен: Транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от директивата за командированите работници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен, е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел. 

Ревизията на директивата за командированите работници получи зелена светлина на съвместното заседание на комисиите по транспорта и по заетостта и социалните въпроси в Европейския парламент миналата седмица. Във вторник докладчиците по темата ще говорят на кръгла маса в Страсбург, а вероятно в четвъртък ще стане ясно дали Европейският парламент ще ѝ даде зелена светлина.  Най-общо казано, промяната предвижда работници, командировани в чужда държава, да получават равно възнаграждение за труда си спрямо колегите си от приемната страна. Въпросът беше повдигнат у нас още при посещението на френския президент Еманюел Макрон през август. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер многократно говори срещу, по думите му, социалния дъмпинг, налаган от работници от страни от Източна Европа в Западната ѝ част.

Една и съща заплата за една и съща работа на едно и също място – така накратко комисар Тейсен описа промяната в директивата. Според нея, по този въпрос може да се очаква и пробив на Съвета по заетост и социална политика. Ако промените преминат и през Европарламента, и през Съвета, тогава заедно с Комисията може да започнат консултации и да се стигне до споразумение до лятото.  

Българските евродепутати обаче бяха единни срещу промяна на директивата специално  в частта ѝ за транспортните работници. По инициатива на Петър Корумбашев и Ангел Джамбазки, те се обединиха около позицията, че прилагането на такъв тип законодателство за международните шофьори диспропорционално ще натовари, както транспортните оператори, така и държавите членки. Голяма част от малките и средни предприятия ще бъдат изтласкани и пазарът ще бъде резервиран само за големи и крупни превозвачи, се казва още в общата позиция на българските евродепутати. Мнението си те оповестиха на миналата пленарна сесия в Страсбург.

Комисар Тайсен коментира:

Транспортът е много специфичен сектор. Затова отправих предложението в този сектор да развием специално законодателство. Това обаче не означава, че директивата за командированите работници няма да се прилага в транспортния сектор. Да, ще се прилага. Когато транспортните работници са командировани, те също трябва да спазват тази директива.

На въпрос на БНР дали е запозната с позицията на българските евродепутати, комисар Тейсен отговори:

Мисля, че всички разговаряха помежду си, много хора направиха отстъпки и биха могли да променят част от позицията си. Ще видим накрая какво ще е отношението към целия пакет. Имаше, наистина, забележки, но винаги сме имали отворени и добри отношения с българите. Така че нека да видим.

Комисар Тейсен пояснява, че частта за транспортните работници ще се разглежда в пакета „Транспорт“, а най-доброто решение би могло да се вземе от министрите на транспорта, които познават материята. На въпрос защо към командирования работник трябва да започнат да се прилагат условията на приемната страна 24 месеца след неговото пребиваване там, а не след 12 или пък друг период, комисар Тейсен отговори:

Аз лично предпочитам да има споразумение. Това е най-важното. Досега имахме временни работници, но без да знаем кога започват и кога завършват работата си. Затова е хубаво да се знае какво точно се има предвид под „временно“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24