Нобеловите награди - нов прожектор над темите за сексуалното насилие и половата дискриминация

Нобеловите награди, които бяха раздадени през тази седмица, се превърнаха в нов прожектор над темите за сексуалното насилие и половата дискриминация. От една страна, отличията не подминаха жени-учени и активисти в сферата. От друга, сексскандал в консервативната Шведска академия влезе в отзвука на движението "Me Too". Резултатът - Нобелова награда за литература не беше връчена.

Както всяка година, седмицата на Нобеловите награди кулминира в петък с определянето на отличието за мир. Преди официалното съобщение от Осло имаше спекулации, че то може да отиде в лидерите на Северна и Южна Корея заради размразяването на отношенията им. Поради същата причина букмейкърите приемаха залози и за американския президент Доналд Тръмп, който след срещата си с Ким Чен-ун се превърна в първия държавен глава на САЩ, срещнал се със свой колега от Пхенян. В крайна сметка наградата за мир получиха гинекологът Денис Муквеге, лекуващ жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго и язидската защитничка на човешките права Надя Мурад. Двамата бяха отличени за борбата си срещу използването на сексуално насилие като военно средство.

Раздаването на наградите започна в понеделник, когато отличени в сферата на медицината бяха американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо. По отделно двамата са открили начини да стимулират човешката имунна система да се бори с раковите клетки. Работата им е отключила пътя към нови лекарства за онкоболни. Това е и първият случай, в който разработването на онкологична терапия получава Нобелова награда.

В сряда трима учени получиха Нобеловата награда за химия за овладяването на еволюцията, с цел производството на нови ензими и антитела. Наградата от 9 милиона шведски крони, равняващи се на 800 000 евро, ще разделят британецът сър Грегъри Уинтър и американците Франсис Арнолд и Джон Смит. Половината от наградата е за Арнолд, успяла да насочи еволюцията на ензими чрез генетични мутации. Работата й може да спомогне за използването на ензими в сферата на горивата и лекарствата и така да бъде елиминирана нуждата от използването на много токсични катализатори. Тя е петата жена, наградена за химия, в историята на Нобеловите отличия.

Един ден преди Франсис Арнолд, друга дама се превърна в едва третия носител на Нобелова награда за физика от нейния пол. Това е канадката Дона Стрикланд. Тя беше наградена, заедно с американския й колега Артър Ашкин и французина Жерард Моро за използването на концентрирани снопове светлина за различни цели.
Тази година отличие за литература няма да бъде връчвано, след като секс-скандал разтърси групата на Осемнайсетте - затворен клуб от шведски писатели и критици, определящ носителя на наградата.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на обявените им притежатели в деня на смъртта на Алфред Нобел - 10 декември. За разлика от наградите за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло. Идният понеделник трябва да стане ясен и тазгодишния Нобелов лауреат по икономика.

Цялото обобщението чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24