Иларион Иларионов: Премахването на номерата пред партиите не е лоша идея

Снимка: БГНЕС

„За мое учудване този път политиците предлагат някакви разумни идеи за промени в Изборния кодекс“, заяви днес пред БНР Иларион Иларионов, бивш член на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той коментира одобрените вчера на първо четене от правната комисия на НС предложенията на управляващите. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, т.е. да отпадне феноменът 15/15, за който се смята, че изкривява изборния резултат, а партиите да се подреждат в бюлетината по жребия, изтеглен от ЦИК:

„Премахването на номерацията в бюлетините е една много стара идея“, която никога не е успяла да се осъществи. И аз се съмнявам, че и този път ще я докарат докрай“, каза Иларион Иларионов в предаването „12+3“ на „Хоризонт“.

Според него отпадането на номерата дава по-голяма равнопоставеност на участниците в изборния процес: „Номерата в някакъв смисъл са дискриминационна форма в оформянето на бюлетината“, каза той.

Иларионов смята, че още по-добре е и отпадането на жребия, и подреждането на партиите в бюлетината по азбучен ред. Той призна, че отпадането на номерата ще затрудни гласуването. „Партиите, които са подкрепяни от по-малограмотни гласоподаватели, винаги са били против, защото е много лесно да се каже на избирателя да започни една или две цифри, а е много по-трудно да го накараш да запомни името на някоя партия, особено когато той трудно чете. Но аз не виждам нищо лошо в това“, каза Иларионов.

Промените в Изборния кодекс предвиждат още държавната фирма „Информационно обслужване“ да изработва устройствата за машинно гласуване, което се предвижда да има само в ограничен брой по-големи секции. И отлагане на електронното гласуване.

Според Иларионов машинното гласуване трябва да бъде отменено изобщо. И за пример даде решение на германския Конституционен съд, който преди няколко години е забранил машинното гласуване заради невъзможност за контрол, че вотът се изпълнява по всички искания на закона.

„Що се отнася до гласуване по интернет, по пощата или други неприсъствени форми, те трябва да бъдат тотално забравени“, каза Иларионов. Според него избирателят трябва да се яви в секцията пред комисия, която да види, че това е той, а не някой друг, че лично гласува и това, което прави, не е контролирано от никого.

Иларионов смята, че по технологията на гласуване може да бъдат премахнати кабинките за гласуване, като при пускането на бюлетината в урната да трябва да бъдат скрити само ръцете на избирателя, за да не може той да подмени бюлетината, да скрие бюлетината или да прави друго нещо с нея.

Интервюто на Снежана Иванова с Иларион Иларионов можете да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов: Няма да има електронно гласуване на следващите избори

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота, каза днес в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов:..

обновено на 06.12.18 в 08:48
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24