Защо престъпници стават част от „поколението ИДИЛ“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът е станал малко по-сигурен през 2017 г. Това поне показва „Глобалният индекс на тероризма“, публикуван тази седмица в Лондон и Сидни от Института за икономика и мир. Броят на жертвите на тероризма в света е намалял с над 40% в сравнение с пиковата 2014 г. В края на миналата 2017-а е достигнал малко под 19 хиляди души.

Авторите на доклада отбелязват, че броят на хората, загиващи от ръцете на терористите, намалява трета година поред. Една от основните причини за това е продължаващото отслабване на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Към края на годината редица европейски държави отбелязват годишнини от атентати, за които отговорност пое „Ислямска държава“. С времето много изследвания се опитват да обяснят причините за радикализирането дори и на родени в Европа граждани на трети държави. Специалистите говорят за „поколението ИДИЛ“. 

Едно такова проучване са направили проф. Петер Нойман, водещ световен специалист по проблемите на радикализацията и тероризма, и Раджан Басра от Международен център за изследване на радикализацията и политическото насилие.

Уговорката и на Нойман и Басра е, че изводите от изследването не са окончателни.

Един от тях е, че част от „поколението ИДИЛ“ са престъпници с опит, казва Раджан Басра за предаването „Събота 150“ програма „Хоризонт“.

„Престъпниците, които участват в джихадизъм разполагат с набор от умения, които може да използват като терористи. Най-очевидното е достъпът до оръжия. Те използват съществуващите мрежи, за да се сдобият с оръжие. И ИДИЛ е наясно с това. Например, ако проследите как са си набавили оръжие атакувалите сатиричното списание „Шарли ебдо“ през януари 2015-а, ще видите, че са използвали връзките си с престъпниците. Месец преди атаките в Париж от ноември 2015-а полицията в Брюксел атакува апартамент. И в него намира фалшиви документи. След парижките атаки те решават да се върнат отново там. И намират снимките на хора, единият от които е извършил самоубийствения атентат на летището в Брюксел. И на другия участник в парижките атаки, чиято жилетка не се взриви".

Раджан Басра казва, че за да си джихадист не трябва да променяш дори и навиците си. Той дава пример с описана в медиите биография на джихадист, атакувал къща на наркодилър. Нападението било описано като форма на почитане и начин на приближаване към Бога.

„Това е силно послание към престъпниците. Защото им казва, че нямат нужда даже да променят своето престъпно поведение. Може да продължавате да търгувате с наркотици, да правите обири, измами, убийства. Трябва само да смените своята мотивация. Затова смятам, че идеята, че престъплението е форма на боготворене е доста силна. Тази идея вече сме я виждали по улиците на Западна Европа. Във Франция, в Белгия. Виждали сме го в поведението на белгийския проповедник Халид Заркани… Включително и на хората от парижката и брюкселската клетка, като Салах Абдеслам. Тук виждаме сливане. Същите мрежи, същите субкултури, местата, които са свързани с престъпниците, са и места за джихадистите“, посочва Басра.

Проф. Петер Нойман пък предупреждава, че затворите са най-подходящите места, където радикализацията намира благоприятна почва. Там престъпниците са в най-близък контакт, което дава основата за наречената от специалистите социална линия на радикализиране.

„Когато си в затвора, достъпът ти до традиционното влияние е отрязан….това са приятели, семейство. И ако си в лош затвор, с лоша атмосфера, трябва много бързо да си създадеш нови приятели и мрежа. В противен случай може да пострадаш. А и там започваш да се замисляш за живота си. Затова, например, религиозните групи, не само ислямските, но и християнските групи, често работят със затворници. Защото там намират хората, които са готови да прегърнат нови ценности, дори и тези на екстремистка радикализация. Един от скорошните примери е от Франция. Двама души прекарали в затвора 3 месеца. Освободили ги. А след три месеца били засечени да планират атентат срещу френския премиер“, казва Нойман.

Той допълва, че поколението ИДИЛ са хора с престъпно минало, от чиито умения се възползват джихадистите. Той прави сравнение с изследване от 2004 г. Тогава то показвало, че близо 60% от проучени 180 джихадистии са имали университетско образование. Повече от половината са били на път да упражняват престижна професия.

А Раджан Басра разяснява и как криминална същност на поколението ИДИЛ улеснява неговата радикализация. Направената от него и проф. Нойман извадка от 150 души показала интересни тенденции за оправдаване на насилието.

„В основата на изкуплението от криминалните деяния стои идеята, че се търси ново начало в живота. Това пречистване и изкупление може да се види в разказите на джихадистите“, обяснява Басра.

Пропагандата е другият силен метод, който оказва влияние върху поколението ИДИЛ, като в социалните медии това се съчетава с внушенията за оправданото насилие.

За финансирането на поколението ИДИЛ двамата изследователи дават примери с призива на проповедника Ануал Алаки, който казва, че джихадистите трябва да търсят не в своите джобове, а в тези на врага. Заради това проф. Петер Нойман твърди, че модерните методи на международните финансови организации по залавяне на финансовите потоци не са ефективни.

Чуйте пълните мнения на експертите в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24