Любомир Бояджиев: Протестът във Франция вече иска смяна на системата

Заедно за първи път са крайнолеви и крайнодесни и не се знае до какви изстъпления ще доведе това, каза журналистът

Изгорели коли на фона на Триумфалната арка в Париж при сблъсъци на полицията и и протестиращи миналия уикенд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Привечер днес ще знаем дали ще има успокояване на протести във Франция или нещата ще се усложняват или влошават, заяви днес пред БНР журналистът от Нова ТВ - Любомир Бояджиев.

В предаването „Събота 150“ на „Хоризонт“ той обясни, че протестното движение „жълти жилетки“  не е централизирано, няма йерархия, исканията са много разнородни, а на срещата вчера при премиера Едуар Филип са били представители на т.нар. „свободни жълти жилетки“, които са умерената част от протестиращите.

„Има хардлайнери, които отхвърлят всякакви преговори с властта, което прави ситуацията още по-трудно прогнозируема“, добави Бояджиев, който следи събитията във Франция.

Според журналиста самото движение е възникнало през пролетта с петиция на жена срещу повишаването на акцизите върху горивата и още няколко искания за придвижването с автомобили, сред които отмяна на по-стриктни технически прегледи, която неотдавна също бе отложена.

„Движението се разрасна, последваха други призиви в социалните мрежи срещу покачването на акцизите, появиха се нови искания за подобряване на покупателната способност, на минималната работна заплата, на пенсиите“, разказа Бояджиев.

А през есента излезе друга жена от Бретан, Северна Франция, която в 4-минутно видео синтезира всички искания за подобряване на начина на живот. Последваха и протестите, които започнаха на 17 ноември, добави той.

Бояджиев се съгласи, че „даването на заден ход“ от властта по-рано тази седмица е закъсняла реакция, като отбеляза, че има различия в подхода на Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип. Защото министър-председателят обявил 6-месечен мораториум върху повишаването на акциза, а часове по-късно ресорният министър заявил, че е говорил с президента Макрон и става дума за отмяна.

Журналистът посочи, че протестът вече се превръща в антисистемен, за оставката на Макрон, разпускане на парламента, за промяната на системата за управление, като се надигат гласове за все по-голямо участие на народа.

„Те искат да се смени системата на управление. Протестират въобще срещу елитите… наред с трудово-социалните искания се иска всичко“, каза Бояджиев, като отбеляза, че протестиращите се обявяват и срещу синдикатите, които не участват в демонстрациите.

Журналистът отбеляза, че рейтингът на Макрон се срива, като достига „предишния рекордьор“ Франсоа Оланд и е на път да го задмине. Според него това, което се случва във Франция, не вещае нищо добро за Европа, защото Макрон бе единственият човек, заел се да реформира ЕС към по-добро.

„Неизвестните стават все повече. Проблем е и че във Франция заедно протестират крайнолеви и крайнодесни, това не се е случвало никога досега и до какви изстъпления ще доведе“, посочи Любомир Бояджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24