Блокът на Пашинян печели над 70% на изборите в Армения

| обновено на 10.12.18 в 15:07
Снимка: Ройтерс

Политическият блок на арменския премиер Никол Пашинян печели категорично проведените в страната предсрочни парламентарни избори. Блокът "Моя стъпка" получава 70,43 процента от гласовете. Това показва преброяването на бюлетините във всички избирателни секции. 

В парламента влизат също партиите "Процъфтяваща Армения" и "Светла Армения". Под 5-процентната граница остана управлявалата до неотдавна "Републиканска партия на Армения". Предсрочните избори бяха свикани по идея на Пашинян, който цели да консолидира по-висока обществена подкрепа за политиката си.

„В новата история на Армения това са първите извънредни парламентарни избори, предизвикани от и.д. премиер Никол Пашинян. Наложи се да бъдат ускорени, за да може Пашинян да работи в пълноценен формат, тъй като предходния парламент беше с преобладаващо присъствие на бившите управляващи в лицето на  "Републиканска партия" и той не можеше да прокара своите идеи и виждания“, обясни в интервю за предаването ни „12+3“  Вартануш Топакбашян - главен редактор на вестник „Ереван“, според която е изненада е, че "Републиканска партия на Армения" не успя да влезе в парламента. 

„При този формат нещата вероятно коренно ще се променят, защото Никола Пашинян взима изцяло мнозинството в парламента и ще видим какви ще бъдат резултатите от бъдещата му работа“, добави Топакбашян, както и поясни, че анализаторите все пак са очаквали "Републиканска партия" да има свое представителство. 

„Изборите бяха демократични, прозрачни и честни“, добави главният редактор:

„Нарушенията бяха минимални в сравнение с предходните избори, отчитат наблюдателите. Над 100 оплаквания са  били изпратени до съответните органи, но като цяло изборите се проведоха почтено и коректно“.

Подробности, както и прогнози за бъдещето на Армения, както във вътрешен, така и в международен план - можете да чуете в звуковия файл. 

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24