Узунов: Каракачанов се бори в малката коалиция кой ще си запази автентичния патриотизъм

Отношенията между България и Македония - все така деликатни, но без опасност от влошаване

Изказването на вицепремиера цели вътрешнополитически дивиденти според Димитър Ганев

Всичко оттук нататък ще бъде свързано както с европейските, така и с евентуални парламентарни избори. Това обясни в интервю за предаването „Нещо повече" Красимир Узунов - президент на агенция „Фокус", в коментар на изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов за Македония, в което той предупреди македонския премиер Зоран Заев да не злоупотребява с темата за македонския език.

„Изявлението на вицепремиерът Красимир Каракачанов дойде седмица след изявлението на Зоран Заев“, изтъкна анализаторът, както и припомни повдигането на темата за македонския министър-председател и преди.

„Очевидно е, че каквото и да се каже за тези отношения, те ще продължат да бъдат твърде чувствителни и твърде деликатни, както и твърде лесно нараними и независимо от усилията на комисията, която трябва да реши спорните въпроси в историята“, добави Красимир Узунов, според когото  изказването на македонския премиер е свързано със следващото голямо гласуване, което предстои в парламента в Скопие, а това на българския вицепремиер - със случващото се в т.нар. Малка коалиция.

„Каракачанов от 30 години е в политиката и е напълно нормално да го прави това нещо, а и още повече това означава, че той ще се бори в рамките на тази малка тройна коалиция кой ще си запази автентичния патриотизъм, защото разочарованието, което има от малката коалиция може да освободи половин милион гласа, а борбата за тях ще бъде много голяма. От друга страна Заев, който непрекъснато е обвиняван, че е направил компромиси, че се е съгласил Македония да стане Северна Македония ... Той също търси повод навсякъде да обяснява как никой не може да постави под съмнение македонския език и оттук нататък съществуването на т.нар. македонска нация и македонски език във всичките му езикови форми и диалекти на българския ще бъде спорен момент при всички положения“.

„А и още когато подписахме нашия договор за приятелство - ние наистина трябва да се поучим от гръцкия договор е много по-категоричен и много повече вършещ работа в сравнение с нашия“, подчерта Узунов.

„Тази нова-стара, но възобновената линия от Красимир Каракачанов идва, за да отговори на две неща - да се състои някаква нова тема, в която ВМРО и Каракачанов да присъстват, а темата Македония е традиционна за тях, тъй като в нея те се чувстват силни и имат позиции“, обясни Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“, както и подкрепи тезата на Узунов, че наближаването на европейските избори води до подобен вид изказвания. 

„Обвиненията и скандалът около Държавната агенция за българите в чужбина нанесоха имиджова щета върху Каракачанов, като той самият беше в отбранителна позиция. А това, което в момента наблюдаваме с тази нова-стара македонска тема, идва да отговори именно на това“, добави Ганев, според когото от случилото се няма как „да произтече трайно влошаване на българо-македонските отношения или това по някакъв начин да постави под въпрос интеграцията на Македония в евроатлантическите структури“.

„Каракачанов добре си дава сметка, че българския национален интерес е свързан с интеграцията на Македония в структурите на ЕС и на НАТО“, допълни Димитър Ганев:

„По-скоро тук говорим за политически сюжет, с който се целят вътрешнополитически дивиденти“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24