Мирослав Попов: Целта на Глобалния пакт е миграцията да стане регулярна


Решението на българското правителство да се въздържи при гласуването на Глобалния пакт на ООН за миграцията беше правилно, смята анализаторът Мирослав Попов. В предаването "12+3" той изказа мнение,  че българското общество не си дава сметка какво се е случило в Маракеш и още по-малко какво ще се случи в близките 5-10 години, ако нещата се утвърдят по този начин.

„Около 150 държави някъде ще подкрепят Глобалния пакт. Разбира се, това не означава, че той влиза в сила веднага. Те го подкрепят сега на форума, а след това ще има и гласуване в ООН. Около 130 от тези държави бяха на форума – това са представителите на Западна Европа, в по-голямата си част, и Третия свят. Става дума за една среща на страните, които са извор на мигранти, и страните, които са приемащи мигранти. Страни като България, Чехия, Полша, Унгария, Австрия, Италия, Швейцария, които имат едно по-мъдро разбиране за миграцията, те се въздържаха от участие. Решението на българското правителство беше правилно да не участва там“, коментира анализаторът и добави мнение обаче, че страната ни е имала двусмислена позиция:

„От една страна не изпращаме делегация, а от друга страна – министърът на външните работи постоянно говори колко сме „за“ и колко заради България примерно Истанбулската конвенция е спряла, едва ли не се е провалила“.

Попов посочи разликите между мигрант и бежанец. Според него пактът цели да замъгли тези разлики:

„Предявяват се две дузини искания и претенции към държавите, които приемат мигранти – как трябва да ги обгрижват. Това е огромен комплекс от мерки“.

Глобалната олигархия вече й е писнало от националните държави, категоричен е Попов. Той посочи какво ще се случи, ако тези мерки бъдат прокарани:

„Ще се случат големи мигрантски вълни. Целта на Глобалния пакт е миграцията да стане регулярна – посрещаме ги, настаняваме ги, отделяме небходимите ресурси. Това обаче няма нищо общо с класическата концепция на ООН за гражданството, за международните придвижвания. Принципната разлика на Глобалния пакт е, че вместо да помогнем на африканските държави да се преборят с проблемите си, ние мислим как да подпомогнем мигрантите от тези държави в Европа“.

Според анализатора вероятно Пакта ще се прегласува. "Ще има много дълга и тежка борба между нормалните хора, които си уважават националните държави и ЕС, и другите хора, за които всичко това няма никаква стойност. Сблъсъкът е между нормалните хора и уктраглобалистите", коментира той.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24