Таско Ерменков: Правителството е оставило народа на произвола на пазара

Таско Ерменков
Снимка: БГНЕС


 „Нашето правителство е оставило народа на произвола на пазара, а когато действа произволът на пазара, тогава се получава хаос в обществото“. Това заяви в предаването „Преди всички“ зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Таско Ерменков.

От левицата поискаха извънредно заседание на енергийната комисия с изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на енергийния регулатор. Засега заседанието не е насрочено, но Ерменков очаква това да се случи на 20 декември, за да има време за подготовка.

„За пореден път - от края на септември – сега е краят на декември, се пука балонът за това, че пазарът решава всичко в държавата, че пазарът е най-справедливото определяне на цените и че изобщо когато въведем пазарни отношения, всичко ще тече по мед и масло. Предупреждавахме, че въвеждането на борса, без да сме подготвени, без потребителите да бъдат подготвени, обучени, да изкарат някакви курсове за това как работи една борса, няма как да се случат нещата добре, още повече с ограничено предлагане на електроенергия и още повече с почти монополно такова. Като вземем предвид и традициите на българските борси с недотам пазарните си отношения, резултатът го виждаме налице“, коментира депутатът.

„Хлебарите и месарите няма да протестират, защото те трябва да произвеждат, но ще протестираме всички ние останалите, които ще ни удари това по джоба и не срещу хлебарите и месарите, а срещу политиката, която води до такива скокове в цените“, коментира Ерменков. За него е недопустимо електроенергията на свободния пазар да бъде по-скъпа от тази на регулирания. По думите му има нещо в борсата, което не функционира нормално, и нещо, което не се контролира, както трябва.

„Свободният пазар става някаква мантра, с която оправдаваме всякакви провали на ценовата политика на правителството. Трябва да се провежда такава ценова политика, ако се налага и намеса в политиката на държавата, за да няма хора, които са под прага на бедността, в това число да не могат да си купят и хляб“, смята Таско Ерменков и добави:

„КЕВР много точно спазва сроковете, в които трябва да се преразглеждат цените, но някак ми се струва, че се неглижира положението със сигналите за нередности“.

Депутатът посочи още, че голяма част от обществото живее в енергийна бедност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24