Президентът Радев предлага видеонаблюдение при броенето на бюлетините

| обновено на 13.12.18 в 15:10
По инициатива на президента се състоя дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“.
Снимка: БГНЕС

На дискусия за прозрачността в изборния процес президентът Румен Радев предложи да се разгледа темата за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии. Това според държавния глава ще осигури прозрачност при броенето на бюлетините.

Радев определи като „повърхностни доводи“ аргументите за отказ от въвеждане на машинно гласуване.

"Не казвам, че е панацея. Това е един механизъм, който драстично ще ограничи нашите болести в момента - недействителните бюлетини, манипулация на вот, манипулация с протоколи".

Важно е двата вота, които предстоят през 2019-а година, да са прозрачни и честни, посочи Радев. Според него проблемите в изборния процес се разширяват чувствително.

Поставяйки въпроса за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии, президентът каза:

„Много е важно законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините, всеки гражданин трябва да може в края на изборния ден да проследи на своя телефон или компютър какво става в секцията, където той си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект върху секционните избирателни комисии“.

Съветникът на президента по правни въпроси Емилия Друмева смята, че след като заседанията на Централната избирателна комисия и на районните комисии се излъчват онлайн, логично е този подход да се пренесе и към секционните комисии:

„Но с много важен акцент на нашето предложение - камерите се включват след приключване на гласуването в изборният ден“, посочи тя.

Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева призова политиците за отговорно отношение при определяне състава на секционните комисии.

„Честата смяна на съставите на секционните избирателни комисии, подмяната в деня преди изборите, включително в изборния ден и влизане в комисии на тези лица, които не са преминали никакво обучение, създава проблем“, каза тя.

Отсъствието на представител на ГЕРБ в дискусията за изборния процес при президента не означава бойкот, заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той обясни, че служебни ангажименти, както негови, така и на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов са попречили да се присъединят към общественото обсъждане. В същото време Кирилов подчерта, че мястото за подобна дискусия е в парламента.

"Не възразяваме срещу това да има широк обществен дебат, както и президентът да формира и да организира такива събития. Доколкото разбирам там вземат участие представители на ЦИК, което е добре, защото смятам, че колегите от ЦИК ще представят, както техния анализ, така ще представят одита, който беше извършен от БАН по експериментите, които им бяха възложили със закон. Лошо е, ако има опит да се променят или да се извратят обективни факти", каза Кирилов.

Данаил Кирилов обясни, че са неприемливи идеите на президента за отпадането на черновата на изборния протокол и въвеждане на електронното дистанционно гласуване.  В същото време той подчерта, че при широко съгласие сред групите в парламента  ГЕРБ би подкрепил идеята за въвеждане на видеонабюдение при броенето на бюлетините. Кирилов обаче постави под съмнение подобен регламент да е  успешен във времето.

"Това означава, че нашите избиратели биха искали да гледат. Не искам да кажа, че това ще е изборен Биг брадър, но това означава, че публиката иска да знае. Щом иска да знае, нека се даде възможност. Да, на следващите избори вероятно ще се критикува този способ или ще отпадне".

В същото време от "Воля" открито заявиха, че са бойкотирали президенстката дискусия. Депутатите смятат, че този разговор е закъснял и върви след събитията.

"Ние от "Воля" още февруари месец внесохме поправки, които включваха видеонаблюдението в изборните секции. Вчера вече беше гласувано на първо четене, беше прието от Народното събрание. Странно е, че президентът чак сега се е сетил да се вслуша в нашата идея, още повече пък да се опита и да си я препише като своя. Ние отказваме да се включваме в пиар акциите на БСП", коментира Пламен Христов.

"Обединени патриоти“  са получили покана от президента за участие в дискусията по изборните правила, но не са я уважили. Това потвърдиха за „Хоризонт“ депутатите от квотата на НФСБ Валери Симеонов - лидер на партията, и Християн Митев, който е заместник-председател на правната комисия.

"Той добре ли е? Може ли да кани народни представители в работно време. Сигурен ли е, че има правилник на Народното събрание", каза Симеонов, а Митев допълни -  "Той ни обвини, че не работим, и че сме мързеливци“.

"Обединени патриоти" също като ГЕРБ смятат, че мястото на подобна дискусия е в парламента и в правната комисия.

За участие в срещата на „Дондуков“ 2 са поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, специалисти по темата от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.
Вчера мнозинството в Народното събрание отложи при гласуването на първо четене въвеждането на машинното гласуване в цялата страна. Централната избирателна комисия ще решава къде да постави машини. Условията са това да са поне хиляда секции, но с над 300 избиратели и то на територията на страната.
Звукова картина чуйте в прикачения файл.

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24