Огнян Златев: Целият външен натиск за приемане на България в Шенген вече е приложен

Огнян Златев в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Ани Петрова

Целият възможен външен натиск за приемане на България в Шенген вече е приложен. Такова мнение изрази в предаването „Нещо повече“ ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев.

През седмицата Европейския парламент гласува резолюция, с която отново препоръча включването на България и Румъния в зоната за свободно преминаване. Пречка обаче остава несъгласието на отделни страни-членки като Холандия.  

„Още от 2011 година насам комисията винаги е подчертавала, че България и Румъния са изпълнили техническите изисквания за Шенгенската зона. Тя обаче няма как да влияе върху определени мнения на отделни политици от отделни държави-членки. Задачата на българското правителство е да убедят своите партньори, че действително България и Румъния са готови за членство в Шенген. ЕП не за пръв път излиза с резолюция, призоваваща за приемането ни. Всички се надяваме определените политици, които имат някакви резерви, да възприемат позицията, че държавите са изпълнили критериите“, каза Златев.

Той коментира и изказването на зам.-председателят на комисията Маруш Шефчович, че ЕС не може да допусне преминаващо през България отклонение на „Турски поток“, което не отговаря на регулациите в Третия енергиен пакет на съюза. По същата причина беше спрян и проектът „Южен поток“.

„Ние все още не сме чули и официалната позиция на руската страна накъде ще завие втората тръба на Турски поток. Имаше публикации в пресата, после министър-председателят на Гърция беше в Москва“, каза Златев. Според публикациите в руски издания разклонение през България, Сърбия и Унгария е по-вероятен сценарий. При срещата си с Алексис Ципрас, президентът Владимир Путин заяви, че също е възможно тръбата да мине през Гърция и Италия.

Златев изтъкна постоянната позиция на ЕК, че газовият разпределителен хъб „Балкан“, през който разклонението би влязло у нас, трябва да отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24