Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП "Регионално развитие" ще финансира обновяването на болници

На фона на закриването на болници има евросредства за обновяването на останалите, уверяват от МРРБ
Снимка: БГНЕС

Оперативна програма "Регионално развитие" разполага със значителен финансов ресурс за реновиране на болниците, за да се подкрепи преструктурирането на болничната помощ, каза в предаването "Преди всички" Лиляна Павлова, заместник-министър на регионалното развитие.

Със 148 милиона ще се финансира реконструкцията и обновяването на държавните болници на територията на цялата страна, защото в рамките на концепцията за 6 здравни еврорегиона трябва да бъдат създадени и високотехнологични болници, обясни Лиляна Павлова. Предвидено е и финансиране както за общинските болници, така и за домовете за медико-социални грижи.

С общините е постигнат компромис за съфинансирането от тяхна страна на европроектите с 5 %, съобщи Лиляна Павлова. В рамките на 24-те месеца, в които се изпълнява даден проект, местните власти ще преценяват кога точно да изплатят своите 5% и дали наведнъж или на части.

Има глобално забавяне в темпа на усвояване на средствата по оперативните програми, в третата година на плащането им нивото на плащанията е изключително ниско, призна заместник-министър Павлова. Тя обаче оцени оперативна програма "Регионално развитие" като една от най-добре изпълняваните. Януари ще се окаже много успешен месец - само на 5-ти януари в рамките на един ден са разплатени над 20 милиона, посочи Павлова.
"Установихме, че преди за да достигне едно плащане крайния си бенефициент са били необходими между три и шест месеца, което е изключително дълъг период", изтъкна още Лиляна Павлова. Тя увери, че като сериозна антикризисна мярка   процедурите се оптимизират така, че плащанията да отиват по-бързо в бизнеса.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна