Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код е обявен в Централна и Източна България заради лошото време

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване в 12:28 ч.

За цяла Централна и Източна България е обявен оранжев код заради лошото време, а за останалата част на страната - жълт код, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. В районите с оранжев код се очаква да се развие мощна купесто-дъждовна облачност с краткотрайни интензивни валежи с гръмотевични бури и локални градушки.

В момента над по-голямата част от Западна България вали дъжд, с изключение на крайните югозападни райони.

Според Центъра за градска мобилност градският транспорт в столицата се движи със закъснение не толкова заради дъжда, а заради интензивния трафик.

Нарушено остава разписанието на тролейбусния транспорт в района на Петте кьошета и Борово. Трамвайте вече преодоляват закъсненията, единствено по "Мадрид" и "Алабин" те продължават да закъсняват до две или три минути. Най-затруднено в момента е движението на автобусите, съобщи главният диспечер от центъра за градска мобилност Стоян Атанасов.

Най-големите закъснения са в рамките на шест минути и това е по оста на "Евлоги Георгиев" от НДК до Военна академия в двете посоки. На Орлов чост се чака доста, значи някъде в рамките на десетина минути се минава самото кръстовище, много е натоварен Орлов мост. Също така в района на хотел "Хемус" е голямо задръстването, там закъсняват в рамките на шест-седем минутки, обясни Атанасов.

От Центъра за градска мобилност от сутринта са реагирали и на сигнали за паднали дървета и клони, които са били причината за закъсненията на колите.

От паднало дърво горе имаше един автобус от 72-ра на Редута. Закъсня пет минутки докато отместим клона. Също така горе на "Вардар" и на "Никола Мушанов" също имаше паднали клони, там задържахме автобус от 77-ма линия. В "Хаджи Димитър" имаше паднал клон. Додето отиде аварийната и пожарната да отрежат клона, имаше изключване десетина минутки на тролейте по втора и четвърта тролейбусни линии, каза диспечерът.

Дъждът е наводнил и тунела на Околовръстния път и "Александър Малинов", съобщи Пламен Радев от столичното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

Запушена шахта, натрупване на вода. Отпушихме шахтата, водата се изтегли и произшествието е приключено, обясни Радев.

Няма получени сигнали за наводнени домове или по-сериозни инциденти след проливния дъжд в столицата, съобщиха от пресслужбата на МВР. За половин час мобилните екипи са получили четири сигнала за паднали дървета и клони, както и за изкривен билборд.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна