Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент приветства избирането на Кристин Лагард за директор на МВФ

Френският президент Никола Саркози приветства избирането на Кристин Лагард за директор на МВФ. Очаква се днес да бъде обявен новият министър на икономиката на Франция на мястото на Лагард.

Изборът на Кристин Лагард за генерален директор на Международния валутен фонд е "победа за Франция", заяви в съобщение Саркози. В интервю за френския национален канал ТФ1 новоизбраният директор заяви, че ще се бори за обединяването на екипите на МВФ, разтърсени от скандала с нейния предшественик Доминик Строс-Кан, за да възвърне "доверието, смелостта и енергията" на институцията. Тя призова Гърция към национално съгласие и усърдие, за да преодолее кризата и предупреди, че оттеглянето на страната от еврозоната би било "най-лошият сценарий".

Френската левица приветства по-предпазливо избора на Кристин Лагард. Франсоа Оланд, един от кандидатите за президент на социалистите, я призова да продължи линията на Строс-Кан в управлението на фонда.

До края на деня вероятно ще узнаем кой ще оглави френското министерство на икономиката, ръководено досега от Лагард. Сред най-вероятните претенденти за поста са настоящият министър на бюджета Франсоа Бароан и на земеделието Брюно льо Мер.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна