Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Ако до 2 години няма завод, в София се очаква нова криза с боклука

Снимка: Архив

От БСП заявиха, че ако до 2 години не бъде изграден завод за преработка на отпадъците в София, градът ще бъде изправен пред нова криза с боклука. Такива опасения изказаха Николай Белалов и Борис Цветков от Дискусионния клуб за социална местна политика. Те допълниха, че боклукът на София ще трябва отново да се балира, което, според тях, е грешна технология и струвала до този момент на данъкоплатците около 100 милиона лева. Борис Цветков обобщи ситуацията със столичната смет:

За последните няколко години се е увеличила над 3 пъти събираната сума от гражданите за тази дейност. От друга страна количеството боклук, което трябва да е основен измерител (...) е с не повече от 50% увеличено. И се оказва, че просто в системата продължава „да се лапка и папка”, както казва Бойко Борисов.

Белалов допълни, че не се изгражда и заводът за боклук, строежът на който е открит от премиера Борисов преди две години и половина. Не е ясно и каква ще е технологията за преработка на отпадъците и колко отпадък ще остане за депониране след нея, допълни той. Според него, това увеличава шанса да бъде избран гпешен метод и заради това европа не дава зелена светлина за строителството на завода.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна