Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката на "Голдман Сакс" с новите ключови назначения в Европа

Снимка: Архив

Не вярвам в някаква теория на конспирацията, но е факт, че поради различни причини в Италия и Гърция правителствата не можеха да останат на власт. Идването на Лукас Пападимос е спорно. Защо за решаването на проблема се назначава човекът, който го създаде? Първият меморандум за отпускане на заем на Гърция бе подписан с „тройката”, когато той работеше в ЕЦБ, после бе съветник на Георгиос Папандреу при управлението на дълга. От резултатите можем да кажем, че не е давал много добри съвети. В същото време той е в тристранната комисия заедно с банки като „Голдман Сакс”, „Комерс Банк”, „Дойче Банк” и други. Затова е уместно да се запитаме – чии интереси ще защитава новият гръцки премиер – на кредиторите или на народа? Това коментира в предаването „Събота 150” Йоргос Васалос – гръцки правозащитник, който работи в организацията „Обсерватория на корпоративна Европа” в Брюксел, която следи за нерегламентирани лобистки връзки.

Марио Монти и Марио Драги са работили за „Голдман Сакс”. Лукас Пападимос лично не е бил техен служител, но беше централен банкер на Гърция през 2001 г. Той е отговорен за многомилионния договор, подписан между гръцката държава и „Голдман Сакс”, за финансовата операция, която прикри цифрите на реалния дефицит на Гърция, така че тя да покрие критериите и да влезе в еврозоната. Има и други общи неща между тези трима души – Монти и Пападимос членуват в тристранна комисия, която е елитарна група, създадена през 70-те години. Тя има особено виждане за демокрацията. Според тях широките слоеве от населението трябва да останат неактивни, а политическото управление да остане в ръцете на богатите елити. Те имат много свои хора в американската администрация, а сега вече и двама премиери на ключови европейски държави. Както предишният шеф на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, така и неговият наследник Марио Драги е член на друга лобистка група на 30-те. Тя е съставена от държавни и частни банкери, благодарение на които се е създал борд в сянка на ЕЦБ. Той се събира всеки път преди официалните срещи на ръководството на банката.

Питър Зейхан – вицепрезидент на отдела за анализи в Американската агенция „Стратфор”, не се притеснява от връзката на Монти и Драги с „Голдман Сакс”.

Ако ще правите правителство от експерти, избраните личности са най-доброто, на което може да се надявате. Основното ми притеснение е в това, че тези двама души имат ключова роля в създаването на проблемите, които имат Италия и Гърция. Те са назначени като технократи, за да оправят проблемите, създадени от тях в качеството им на технократи.

Според Зейхан рискът от разпространяване на финансовата нестабилност към Испания не е политически. В Испания ще има ново правителство, вероятно със силно парламентарно мнозинство и възможно най-добрия мандат за реформи в Европа. Но икономически – испанците имаха стратегия само за превантивни мерки с надеждата, че пазарите няма да обърнат голямо внимание на страната им. Тази стратегия се проваля.

Целите интервюта може да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени