Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Бал в Савоя“ в МТ „Ст.Македонски“

Снимка: МТ "Ст.Македонски"
Нова оперетна звезда изгрява на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“! Това е сопранът Милена Гюрова в ролята на Мадлен в новата постановка на оперетата „Бал в Савоя“ на Пал Абрахам. Елегантна примадона, която пресъздава убедително ролята и вокално, и артистично. Дъщерята на голямата оперетна артистка Людмила Чешмеджиева вече впечатли публиката на музикалните ни театри с участието си в „Рейнско злато“ на Вагнер на сцената на Софийската опера, където скачаше на батут, докато пееше.

Необичайното съчетание Вагнер-оперета присъства в биографията на още един от основните участници в премиерата, която ни поднася Музикалният театър в края на сезона. Това е гост-диригентът от Дания Нийлс Борксанд. След дългогодишна кариера на артист и оперен певец през 2000-та година той се насочва към дирижирането. Работил е като асистент-диригент на постановки на „Валкюра“ в Швеция и „Лоенгрин“ в Дания. В България е гостувал в постановките на „Бохеми“ и „Тоска“ в Стара Загора през 2006 г. и „Набуко“ в Русе този сезон. За предизвикателствата пред диригента в обхвата от Вагнер до Пал Абрахам Нийлс Борксанд каза:
Не правя разлика в работата върху оперна и оперетна творба. Трябва да ценим всеки жанр сам по себе си и да не поставяме оперетата 2 стъпала по-ниско. За първи път дирижирам цяла оперетна творба, но съм записвал фрагменти от оперети. Това е прекрасна музика! Дотолкова съм се потопил в нея, че се събуждам нощем, тананикайки си тези мелодии, и после си казвам: „О, трябва да поспя поне още 2 часа!“
Много ми е приятно да работя тук. Трупата на Музикалния театър е чудесна! Поздравявам ви за това, че имате такъв оперетен театър с такава традиция. Нямаме нищо подобно в Копенхаген и в цяла Дания. Бих искал да споделя още нещо: 48 г. бях актьор и певец, въпреки че може би изглеждам по-млад, и понякога по време на репетициите ми се приискваше да скоча на сцената и да затанцувам!

Режисьорът Николай Борисов ни предлага нов прочит на оперетата „Бал в Савоя“ - динамичен, по-близък до съвременен спектакъл в драматичен театър или мюзикъл.
Старата постановка твърде много ми намирисваше на арсеник и стари дантели! Защо правя „Бал в Савоя“? Колкото и на места музиката да сладнее, да ми е бъбрива, да ми е в повече, усетих, че там има ядка, за която мога да се захвана. Всичко се върти около любовта, смисъла да я оценим и опазим, независимо от жестоките предизвикателства понякога дори на случайността. Винаги в моите постановки има една нишка, която върви отначало до края във всеки един образ, в техните взаимоотношения и в цялостното решение на спектакъла, каза режисьорът, който се завърна в театъра след 10-годишно отсъствие миналия сезон с мюзикъла „Секс на екс“, където имаше и ярко актьорско превъплъщение. Гледахме го с удоволствие и в мюзикъла „Лелята на Чарли“ този сезон.

Имате шанс да спечелите билети за спектакъла на оперетата „Бал в Савоя“ в Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 23 юни, ако участвате с верен отговор в музикалната загадка на „Каста дива“.

По публикацията работи: Росица Кавалджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна