Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Митев: Ректорите са разочаровани от бездействието на МВнР

Снимка: БГНЕС

Студентите ще останат без признати дипломи, ако не са качени в регистъра след 1-ви януари 2012 година. До края на август университетите трябваше да публикуват в специален регистър всички дипломи и приложения към тях, издадени след 1-ви януари. Поводът е, че Турция спря легализирането на дипломите през юли. Проф. д-р Ваньо Митев - ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите каза в "Преди всички": Независимо дали са регистрирани дипломите в министерството или не - няма никакъв проблем турската страна, ако иска, да провери някоя диплома - да го направи. Министерството на външните работи нищо не прави по признаването на българските дипломи в Турция и ние - ректорите сме много разочаровани от това бездействие. Те трябваше да организират среща на високо ниво. Аз имам информация, че лично премиерът е наредил да се свърши тази работа. В Медицинска академия учат 850 турски студенти. През миналата година имахме записани 300 души турски студенти, а сега - до този момента са само 70. Интересът на турските студенти въобще не е намалял към България. Това, че се откриха 17 нови унивуерситети в Турция, въобще не намали желанието на студентите им да учат тук.

Ние ще се опитаме сами да си направим среща с турската страна - но едно е среща на ниво ректори - друго е това да бъде направено от правителството.

Проф. Митев каза още, че таксата за чуждестранните студенти в Медицинска академия  е по-висока. Увеличена е от 6 на 8 хиляди евро.

Цялото интервю по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна