Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия ще внесе жалба в ЕК срещу практиката на Германия да наема български и румънски работници

Снимка: Архив

Белгия ще внесе жалба в Европейската комисия срещу „възмутителните социални практики” на Германия при наемането на български и румънски работници, съобщава белгийският вестник „Льо Соар”. 

Според изданието германски месопреработвателни предприятия масово наемат българи и румънци, на които плащат между 3 и 5 евро на час – без социални, здравни и пенсионни осигуровки.

В Германия няма задължителна минимална заплата, докато в Белгия тя надхвърля 1500 евро и белгийските фирми от месопреработвателния бранш не издържат на подобен социален дъмпинг. Въпросът е бил обсъден вчера на работна среща в Хановер между белгийски и германски представители, след което е било взето решение министрите на икономиката и заетостта на Белгия да сезират Еврокомисията по случая и да искат законови промени, които да сложат край на подобни практики в Европа.

Репортажът на „Льо Соар” разказва за наети в германски кланици българи и румънци, които живеят в казарма по осем души в помещение и при недопустими хигиенни условия. Германските власти си затварят очите за това, както и за измамите с регистрация на фалшиви фирми, чрез които се наемат работниците, отбелязва изданието.

Информация на Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна