Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелите в кошерите в Ловешко намаляват

Снимка: БГНЕС

Областната служба по храните в Ловеч е установила, че пчелните кошери са празни до 30 процента от обема им. Инспекторите са констатирали това в общините Ловеч и Троян. Предполагаемата причина е неправилна употреба на препарати за растителна защита.

Според директора на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов все още не е установено каква е точната причина за синдрома:

Може да се дължи и на това, че неправилно се употребяват препарати за растителна защита, в неправилното оповестяване на пчеларите, когато е пръскано с препарати, т.е. във фази, които не е позволено пръскането, и просто пчелите по време на полет и по време на събиране на меда умират на самата паша.

Д-р Йотов добави, че Областната служба по безопасност на храните е засилила контрола при употребата на препарати:

Разчитаме най-много и на съзнанието на арендаторите, разчитаме страшно много на кметовете на населените места, те са длъжни да уведомяват пчеларите.

Йотов увери, че при регламентираната продажба на пчелен мед се взимат проби и в него няма наличие на остатъци от препарати за растителна защита. Той обаче не гарантира за качеството на меда, който се продава незаконно.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна