Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красота от сърцето на Китай: VІІІ фестивал на китайската култура

Изложбата „Традиционно изкуство за изработване на ветрила и чадъри от Ханджоу” привлече интереса на българската публика.
Снимка: Посолство на Китайската народна република в България

С изложбата „Традиционно изкуство за изработване на ветрила и чадъри от Ханджоу” се откри VІІІ фестивал на китайската култура в рамките на 15 Салон на изкуствата в НДК. Експозицията включва 82 ветрила, 25 чадъра и 100 калиграфии и поставки за ветрила, изработени в стилистиката на различните класически образци.
Павлин Боев, студент в специалност „Китаистика” на СУ „Св. Климент Охридски” разказа за историята и тайните на китайското изкуство за изработване на ветрила и чадъри в рубриката на „Артефир” - „По-близо до Китай”.
Изкуството на ветрилата и чадърите е неотменима част от традиционната китайска култура.
От древни времена ветрилата в Китай са произведения на националното изкуство. Първите ветрила са от епохата на Шан и Чжоу - отпреди повече от 3000 години. С развитието на изкуството за изработване на ветрила са се появили 400-500 различни видове като най-известни от тях са тези изработени от пера, палмови листа, коприна, тръстикови листа, гъши пера, бамбук и други. По форма те могат да са кръгли, сгъваеми, с форма на елипса, правоъгълни. Всеки вид е имал свое предназначение. Още тогава ветрилата са указвали социалния статус на своя притежател.
Една от отличителните особености на китайското ветрило е традицията то да се украсява с рисунки или с поетически текстове. Знаменити китайски художници и калиграфи са рисували и са писали върху ветрила благодарение, на което много шедьоври са се съхранили до наши дни. Така китайските ветрила стават уникални произведения, които обединяват различни изкуства и занаяти - живопис, графика, поезия, калиграфия, дърворезба.
Най-популярните ветрила в Китай са сгъваемите. Ханчжоу - административният център на провинция Джъдзян, е най-известното място, където се изработват сгъваеми ветрила.
Историята на чадърите е също така древна. Първите чадъри в Китай са се появили преди 4000 години. Конструкцията им не е претърпявала сериозни изменения, но разновидностите и функциите на чадъра са се увеличавали и усъвършенствали. В Китай още от древността той широко се е използвал и на оперната сцена, при изпълнение на песни и танци, както и в акробатически спектакли.
„През 2009 г. в Ханджоу отвори врати музей посветен на ветрилата, където хората могат да се запознаят с историята, видовете, особеностите и техниките за направата на ветрила. В деня на откриването музеят е бил посетен от близо 5000 души, което говори и за интереса на самите китайци към културата на ветрилата. Подобно на музея на ветрилата, същата година отново в града отвори врати и музей на чадърите. Може да се каже, че двете най-представителни неща за Ханджоу са ветрилата и чадърите”, обясни студентът по китаистика Павлин Боев.
Изложбата „Традиционно изкуство за изработване на ветрила и чадъри от Ханджоу” се организира в партньорство с Китайското посолство в България и ще продължи до 10 юни в зала 4 на НДК, след което ще гостува в Търговище.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна