Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер”

Снимка: Архив

Невена Праматарова следи подготовката на събитието и разказа в „Артефир”:
„Преди минути, по повод на фестивала, приключи пресконференцията, която БНР организира. Този фестивал е очакван не само за гилдията, но и за българската публика. Той е чакан близо 20 години - годините на прословутия български преход, който продължава и сега. Не се говореше достатъчно за българското анимационно кино. БНР застава зад този амбициозен проект. С това първо издание се поставя началото на една сериозна дискусия за случващото се в нашата анимация.
В пресконференцията взеха участие Генералният директор на БНР Валери Тодоров, Надежда Славова, директор на фестивала, и известният художник-аниматор Витко Боянов, който е и член на селекционната комисия. Ще бъдат показани над 100 филма от цял свят. Има и българско участие - 11 продукции са от България. В конкурсната и информационна програма ще се видят и филми на български студенти. Освен 14-те прожекции, пет от които са за деца, ще се случат още много събития - дискусии по професионални проблеми, две кръгли маси, посветени на използването на изкуството за целите на образованието и по проблемите, свързани с финансирането на културата. Очакват се много участници от всякакви институции. Всичко ще е на достъпни цени, ни успокоиха организаторите на фестивала. Събитието ще се състои от 13 до 18 октомври в НДК, кино „Люмиер”. БНР се включва в съпътстващи събития, ще има и щанд пред киното.
В какво се изразява подкрепата на БНР на този фестивал изясни Генералният директор на БНР Валери Тодоров: „Идеята ни е обща с организаторите на фестивала. Ние искахме да бъдем и съорганизатори, но тъй като това предполагаше финансово съдействие, а ние нямаме такава възможност, се „оттеглихме” в качеството си на основен медиен партньор. Надявам се от догодина да успеем да превърнем това начало в традиция и да осигурим финансиране на това голямо изкуство, което винаги се е радвало на популярност в България. То остана в сянката на прехода. Трудът на много поколения аниматори остана извън активния обществен интерес, а те са по фестивалите в цял свят. Уверен съм, че  не само ще устроим един голям празник за деца и възрастни, но и ще можем да осигурим перспектива за това изкуство. Знаете, БНР е най-големият продуцент на музика и творчество за деца. Ние с общи усилия анимирахме 17 от най-популярните детски приказка. Част от тях са съвместна продукция с наши партньори, ще се появят и за продажба. Търсим сътрудничество. Така че нашето участие в този фестивал е логично. Не е добър знак, че това изкуство у нас е занемарено, но не от аниматорите. Надявам се с този фестивал да върнем обществения интерес към анимацията, за да заеме мястото, което ние й дължим. Имаме намерение да обявим конкурс за най-добра анимация, за анимационни филми и песни, и да ги покажем догодина на фестивала. И на края правя една уговорка. Ние не искаме по никакъв начин да влизаме в разногласията на гилдията. Знаем, че този фестивал не е най-представителният, но е едно добро и обнадеждаващо начало.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна