Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Камен Плочев: Няма случаи на полиомиелит в България, но рискът съществува

Снимка: www.pharmacy-bg.com

Вчера директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев призова всички родители, които не са ваксинирали децата си против полиомиелит да го направят. От днес турското здравно министерство започва кампания по ваксиниране в провинциите, граничещи със Сирия, където са регистрирани случаи на заболяването. У нас специалисти от регионалните здравни инспекции организират масови изследвания сред децата в бежанските лагери за полиомиелит и до момента няма регистрирани случаи на заболяването.

В предаването "Хоризонт до обед" проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във ВМА и заместник-председател на Дружеството по инфекциозни болести, каза, че е достатъчно едно дете да носи вируса, за да има опасност за всички деца. Според него риск има, тъй като полиомиелитът се среща по света:

Това е остро вирусно заболяване при хората, което се предава чрез мръсни ръце и по въздушно-капков път. Източници на болестта са хора и вирусоносители. Характеризира се с възпаление на сивото вещество на гръбначния мозък, което води до появата на парализа, при която крайникът изсъхва. Засяга децата от една до пет години. Заболяването е безсимптомно.

Д-р Плочев каза, че в момента няма регистрирани заболявания в България, но рискът съществува.

Цялото интервю с проф. Камен Плочев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна