Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислас Вавринка с титла от Австралия след победа над световния номер 1 Рафаел Надал

Станислас Вавринка с титла от Австралия, след победа над световния номер 1 Рафаел Надал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Станислас Вавринка спечели първа титла от Големия шлем в кариерата си. Швейцарският тенисист победи номер 1 в света Рафаел Надал (Испания) с 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 на финала на Откритото първенство на Австралия по тенис. С успеха той ще се изкачи до рекордното в кариерата си трето място в световната ранглиста. Победата над Надал е още по-значима с оглед на факта, че Вавринка не беше печелил дори сет срещу испанеца в предишните 12 мача помежду им.

Турнирът беше невероятен за мен. Бях уверен когато излизах на корта. Знаех, че ако покажа най-добрата си игра, мога да победя Рафа. Все пак бях леко изненадан, че спечелих първия сет толкова лесно, коментира 28-годишният швейцарец.

Вавринка призна, че не е било лесно да играе срещу видимо изпитващия физически проблеми Надал. Испанецът поиска медицински таймаут в началото на втория сет заради болки в гърба и до края имаше сериозни трудности.

И за двама ни беше трудно. Не исках да печеля мача по този начин, но на финал в Големия шлем трябва да се възползваш от всяка възможност. Надявам се той да не е толкова зле, защото е добър приятел. Надявам се всичко за него да бъде добре и той да се завърне скоро, каза Вавринка.

Когато сервирах за победата, много неща ми минаха през главата. Имах нови топки, което също ме безпокоеше. Много исках да взема този мач и успях. Вече съм номер 3 в света. Кариерата ми се развива с моя ритъм. Сега целта ми не е да бъда номер 1. Искам нещата да стават стъпка по стъпка и да се радвам на тениса. През следващата седмица ще играя в купа "Дейвис", а след това ще си взема почивка. Предполагам, че в Швейцария много неща са се променили за мен и ще се опитам да им се насладя, заяви новият шампион на "Мелбърн Парк". 

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна